19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

“Čovjek slon“ premijerno na Purgatorijama

“Čovjek slon“ premijerno na Purgatorijama
Čovjek slon“ premijerno na Purgatorijama

Nakon beogradske premijere, predstava “Čovjek slon” rađena u koprodukciji BDP-a i Centra za kulturu Tivat imaće sjutra, 7. avgusta, i svoju crnogorsku premijeru na festivalu mediteranskog teatra Purgatorije.

Ovaj projekat predstavlja premijernu produkcijsku saradnju između ove dvije ustanove kulture, kazao je director CZK Tivat Goran Božović podsjećajući da je riječ o trećoj od planirane četiri premijere na ovogodišnjim Purgatorijama.

“Projekat se bavi istraživanjem različitih pozicija društvene drugosti, odbačenosti, marginalizovanosti i osude pojedinaca. Polazišna tačka u razvoju projekata su dokumentarni podaci i spisi o slučaju Džona Merika poznatog kao Čovek slon. Ovaj medicinski fenomen samo je okidač za bavljenje temom diskriminacije različitih medicinskih stanja od strane „zdravog“ društva. Na koje sve načine nečiji izgled, porijeklo, hormonalni status, bolest… utiču na poziciju koju osoba zauzima u društvu i na koji način društvo zlostavlja one koji se razlikuju od normirane većine – pitanja su kojima  smo se bavili u ovom projektu”, kaže Božović.

On podsjeća da je predstava zasnovana na autorskom dramskom tekstu koji je za potrebe ovog projekta napisao Dimitrije Kokanov, te na istraživačkom procesu koji je sa glumcima sproveo reditelj Kokan Mladenović sa svojim saradnicima.

“Čovjek slon je jedna od tema koje sam ja godinama unazad hteo da radim jer smatram da detektuje fenomene našeg doba. Da govori mnogo više o nama danas nego o toj viktorijanskoj Engleskoj kada je ta studija slučaja iz pera Frederika Trevsa nastala. Razmatramo fenomene drugačijeg, drugosti, razmatramo odnos prema svemu što je drugačije, upotrebu i zloupotrebu toga, to naše lažno humano lice da nešto štitimo na način što ga eksploatišemo” kaže reditelj predstave Kokan Mladenović.

Scenografkinja predstave je Marija Kalabić, kostimograf Aleksandra Pecić Mladenović, kompozitorka Irena Popović Dragović, za scenski pokret zadužena je Andreja Kulešević, a za scenski govor Dejan Sredojević.

U naslovnoj ulozi igra maestralni Ozren Grabarić, glumački anslambl još čine Mirjana Karanović, Jovo Maksić, Jana Milosavljević, Ivan Tomić, Slađana Vlajović, Aleksandar Jovanović, Milan Kolak, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski i Bojana Stojković.

Premijera je na Ljetnjoj pozornici 7. Avgusta u 21 sat.

Najčitanije