19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoreno 4. izdanje manifestacije „Kolo bez granica“

4. Međunarodni dječji festival folklora „Kolo bez granica“ otvoren je sinoć na rivi Pine u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Boka a pod pokroviteljstvom Opštine i Turističke organizacije Tivat.

Festival je otvorio predsjednik opštine Tivat, Željko Komnenović koji je podsjetio da je ovog ljeta grad imao zaista veliki broj veoma uspješnih, lijepih i medijski izuzetno propraćenih festivala ali da je ovaj festival zaista poseban.

“Ovaj festival plijeni posebnim šarmom i emocijom upravo zbog ovih mališana koji šire granice i svoje kolo, koje je ovoga ljeta stiglo i do Moldavije, Poljske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Kolo bez granica se širi, neka se širi i dalje da pokaže ovom svijetu nestabilnosti stalnih promjena, kao i ljubav i emociju koju šire ova talentovana djeca čuvajući istoriju, tradiciju i identitet, što je veoma važno za ovaj svijet globalizma.“

Na Pinama su se sinoć predstavili izvođači sportsko-plesnog kluba Bellissima sa specijalno pripremljenim performansom za Kolo bez granica, Dječji ansambl KUD Boka, FA „Nistrenii“ iz Moldavije, FA „Megdan“ iz Sjeverne Makedonije, FA „Elk“ iz Poljske, KUD „Oplenac“ iz Srbije i KUD „Boka“ iz Tivta sa igrama iz Boke Kotorske i Stare Crne Gore.

Direktorica TO Tivat Nina Lakičević podsjetila je da se festival odvija uvijek u drugoj polovini avgusta i da se negdje sa ovim dječijim festivalom pred sam početak školske godine i zatvara sezona.

Kolo bez granica

“Imamo goste i folkloraše iz regiona i dalekih zemalja i osjetno je veće prisustvo mlađe generacije u gradu. Festival svakako doprinosi turističkoj ponudi i turističkoj sezoni i mi se trudimo da posebnu pažnju posvetimo manifestacionom turizmu”, kaže Lakičević.

U okviru festivala planirane su i Folklorne radionice na gradskoj rivi Pine dok je za subotu 24. avgust planirana velika parada gradom od 19 sati, uz Gala koncert koji će nakon parade biti organizovan na Pinima u 20 sati. Pored učesnika iz četiri gostujuće zemlje, na  koncertu će se predstaviti  i domaći ansambli iz Berana i Tuzi.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Opštine Tivat, a uz podršku Turističke organizacije Tivat, Porto Montenegra, kao i brojnih sponzora i prijatelja festivala.

Najčitanije