19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

“Štorija o zaslužnim Tivćanima”

“Štorija o zaslužnim Tivćanima”
Božović najava promocije

Monografsko izdanje “Štorija o zaslužnim Tivćanima” hroničara našeg vremena Lazara Božovića, biće predstavljeno publici u Atrijumu Ljetnjikovca Buća-Luković u srijedu od 18 sati.  O knjizi će, pored autora, govoriti pjesnikinja Dubravka Jovanović, a program će voditi Marijana Mišić Škanata.

Neumorni dokumentarista je na 268 strana objavio priče o 50 Tivćana i Tivćanki na osnovu intervjua koje je uradio sa njima, te potkrijepio zapisane štorije sa 378 dokumentarnih fotografija u boji. Knjiga je, kaže, nastajala tokom cijele prethodne godine, a objavljena je uz pomoć dobrih ljudi i štampana u štampariji “IVPE” Cetinje.

-U knjizi pišem o zaslužnim Tivćanima, koje sam birao po nekom svom kriterijumu i ona nije završena, prepuštam drugima da listu zaslužnih slobodno dopunjavaju u narednim godinama. Najstariji o kome sam pisao je poznati muzičar, karnevalist i tivatski “Đede Mraz” Toni Nikolić, koji je nažalost nedavno preminuo u svojoj 90. godini, a među najmlađima je 39-godišnji vaterpolista Vjekoslav Pasković, sekretar i osnivač “Padel” saveza, trener “Primorca”.

Božović najava promocije

Čitalac kroz knjigu može pratiti razvoj grada, kulture, sporta, mode. U njoj sam okupio doktore, novinare, nastavnike, stomatologe, električare, mehaničare, metalostrugare (majstore bivšeg “Arsenala”), nogometaše, voditelje kulturnih programa, pomorce, maketare, brigadire radnih akcija, inženjere, karnevaliste, galiote, ribare, turističke radnike, političare, slikare, fotografe, muzičare, umjetnike, najavio je Lazar Božović za Boka News. Ovo je njegova 11. knjiga, a već priprema i sljedeću.

M.D.P.

Najčitanije