7 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzika je pratila razvoj Tivta –  Promovisana knjiga “Tivatska pop rok scena”

Božovićeva hronika pop i rok muzike Tivta je hronološki ispričana priča o jednom gradiću koji se razvijao uporedo s vlastitim  mladim  naraštajima   i  njihovim  muzičkim  interesovanjima



 “Tivatska pop rok scena” naziv je knjige autora Lazara Božovića koja je predstavljena u četvrtak u sklopu  Novembarskih dana u Tivtu.

U prepunoj multimedijalnoj sali DTV Partizan knjigu su predstavili direktorica JU Gradska biblioteka Tivat Vesna Barbić, koja je autor predgovora, i autor knjige.

Veče su muzički obojili bivši članovi Teodosa, Milivoj Slabi i Musa Grban kao i aktuelna grupa bez kojih nema bokeljskih fešti Toć.

“Deveta knjiga Lazara Božovića , a četvrta po redu sa tematikom Tivta, donosi hronologiju moderne muzike u najmlađem bokeljskom gradu. Ono što odlikuje  Božovićevu hroniku pop i rok muzike Tivta je hronološki ispričana priča o jednom gradiću koji se razvijao uporedo s vlastitim  mladim  naraštajima i njihovim  muzičkim  interesovanjima. Mnoštvo fotografija  daje dodatnu  vrijednost  ovoj knjizi. Na  njima  se jasno vidi da su muzičari  u određenoj eposi  izgledali  isto onako kako su izgledali i  oni  koji  su  na  svjetskom  nivou  ,,diktirali”  muzičke tokove. Isčitavanjem ove muzičke hronik čitalac će saznati mnoge pojedinosti iz tivatskog društvenog života koje bi bile zaboravljene, itekako su tema i današnjih društvenih prilika…” – kazala je Vesna Barbić.

Tivatska pop rok scena

Barbić ističe da kroz same nazive vokalno- instrumentalnih sastava, bendova i muzičkih grupa  se može naslutiti kako je muzika, kao i grad sam, prešla put od naivnog mladalačkog idealizma, do savremene zrele i složene situacije u kojoj se nalazi svijet generalno, pa eto i naše globalizovano   malo   misto.  

“Prvo  su  to “Meteori”, “Admirali”, “Ledo”, “Ikar”, “Teodosi”, “Invajdersi”, “Vikinzi” itd. Medutim, malo više  filozofskog pristupa u odabiru naziva grupe daće sljedeća epoha: “Galebov Let”, “Suton”, “Kadena”- ove su grupe bile aktuelne u doba procvata turizma i njihovi nazivi morali su podsjećati na ljeto, terase hotela pune gostiju, miris mora.

Naredna epoha donosi i neke nove klince ali i odraz sirih društvenih prilika u nazivima bendova: “Prodane duše”, “Opusti se malo”, “Lude krave”, “Rain dogz”, “Nuclear mama”, itd, ali i duhovite sintagme poput “Milky wave”, što pokazuje koliko su današnje generacije mladih (i ne samo muzičara) prevazišle kompleks malog mjesta.

Tivatska pop rok scena

Ova i ovakva knjiga, kao uostalom i druge tri Božoviceve knjige o Tivtu (“60 godina izviđačke organizacije u Tivtu”, “Istorija maskaranja u Tivtu” i “Lukovića barake”) potrebna je gradu da bismo u stvari sagledali da i on, iako najmlađi među bokeljskim gradovima, ipak ima istoriju, i to istoriju života i interesovanja svojih stanovnika. Tivat nema možda mnogo artefakata u smislu konkretnih kultunoistorijskih spomenika, ali ima mnogo onoga što može samo zapisano ostati da traje i da bude pominjano. Muzika je pratila razvoj Tivta i zato je ova hronika dragocjena”, zaključila je Barbić.

Autor knjige, hroničar, Lazar Božović kazao je da “Tivatska pop rok scena” na 150 stranica uz 135 fotografije donosi hronološku priču 182 tivatskih pop rok muzičara od 1959. godine do danas i prva dva džez orkestra, kao preteče pop-roka.

“Kada sam počeo istraživati ovu temu mislio sam da nema mnogo materijala, ali se ispostavilo da je postojalo 27 pop rok grupa. Hvala svim muzičarima koji su mi ustupili material da bi ova knjiga bila ovakva, kao i Opštini Tivat koja je finansirala štampanje knjige” – kazao je između ostalog Božović.

Tivatska pop rok scena

On je posebno pozdravio “dva najstarija električna muzičara” članove prvog muzičkog sastava koji je osnovan prije 60 godina “Meteora”, Zvonka Petkovića i Draga Plamenca.

“Sve što sam mislio da kažem smjestio sam u ovoj knjizi, u kojoj možete pročitati između ostalog kako su “Vikinzi” svoj honorar od nastupa sedamdesetih godina prošlog vijeka uložili kao doprinos asfaltiranju puta ka Gornjoj Lastvi, kako su kupili prve instrumente…” – poručio je Lazar Božović.

/M. Marušić/

Najčitanije