16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljena “Štorija o zaslužnim Tivćanima” Lazara Božovića

Predstavljena “Štorija o zaslužnim Tivćanima” Lazara Božovića
Foto Radio Tivat

U Galeriji Ljetnikovca Buća, u srijedu je predstavljena jedanaesta knjiga Lazara Božovića “Štorija o zaslužnim Tivćanima”. O knjizi su govorili pjesnikinja Dubravka Jovanović i autor, a medijatorka je bila Marijana Mišić Škanata.

Božovićeva knjiga, peta je na temu nekog od aspekata novije tivatske istorije, ovaj put o njegovim zaslužnim pojedincima. Knjiga je štampana na 268 strana knjige krasi i 378 fotografija, a lektor je profesorica Marija Golub.

Pjesnikinja Dubravka Jovanović, koja je napisala Predgovor knjizi, kazala je da je odabrane Tivćane Božović prikazao u 50 kartolina.

“Njegovo pero, fotografski već, usmjereno je na ljude i njihove male i velike živote, užance, njihovu djelatnost, te sve različitosti i originalnosti koje su posjedovali i koje posjeduju. Ne da Lazar zaboravu ni pedeset Tivćana, koliko ih je izdvojio za svoju novu knjigu. Cijenim da ovakve hronike, zapisi, fotografije, pripadaju kulturi sjećanja, koja sve manje pušta korjene u tlo opšte globalizacije”, naglasila je Jovanović.

Foto Radio Tivat

Govoreći o junacima svoje knjige, Božović je istakao da su svi oni zavrijedili da se nađu u njoj, ali da sigurno ima još ljudi u našem gradu, o kojima treba pisati.

”Sa svima sam se družio, ili učio od njih, ili se s njima igrao, ili pjevao, putovao, sve njih znam, od najstarijeg, pokojnog Tonija Nikolića, muzičara, karnevaliste i tivatskog “Đede Mraza”, rođenog 1935. godine, do najmlađeg, vaterpoliste Vjekoslava Paskovića, koji je 1985. godište – period djelovanja od pedeset godina. Ima još dosta zaslužnih ljudi, ja nisam pisao o znamenitim Tivćanima, nego o zaslužnima. Vidite koliko je knjiga ispala ogromna, a zamislite još koliko njih ima koji nisu više među nama. a koji zaslužuju da budu zapisani! Nadam se da će neko to i uraditi!

U mojoj knjizi su klasične biografije, nikakvog osvrta nema, ni kritičkog, ni političkog, niti nekog drugog. To su biografije 50 ljudi, koji su radili i živjeli sa Tivtom. Oni su kao ovaj svetionik na koricama knjige, koji je fotografisao Duško Miljanić, jer su obilježavali mlađim generacijama pravac kojim će se kretati ”, pojasnio je autor.

Foto Radio Tivat

“Pokušao sam da sve djelatnosti uvrstim u knjigu, što če čitaoci prosuditi. Publikaciju sam štampao uz pomoć prijatelja, jer je ovaj put izostalo razumijevanje Opštinske komisije na konkursu za izdavačku djelatvost, koja mi je inače do sada davala podršku”, dodao je Božović. On je zahvalio svim dobrim ljudima, zahvaljujući kojima je njegova knjiga vidjela svjetlost dana, kao i JU Muzej i galerija Tivat na gostoprimstvu.

/Radio Tivat/

Najčitanije