27.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Admiral Vladimir Barović – Po cijenu života izabrao pravu stranu istorije 

Admiral Vladimir Barović – Po cijenu života izabrao pravu stranu istorije 
Admiral Barović

Sutra se navršava trideset-tri godine od smrti admirala Vladimira Barovića, koji je  1991.godine, u znak protesta protiv naređenja vrhovne komande Jugoslovenske narodne armije, da sa ostrva Vis granatira primorska naselja u Hrvatskoj 1991. godine, oduzeo sopstveni život.

Barović koji je bio komandant ratne mornarice za područje Istre, u svom oproštajnom pismu je naveo da neće biti razaranja dok je zapovjednik, te da u suprotnom on neće više postojati.

„Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio” je poslednja poruka admirala Barovića koja pojašnjava sav besmisao krvavih obračuna u bivšoj Jugoslaviji i pogrešnih odluka, kojih se progresivni dio crnogorskog društva i dan danas stidi.

Samo dva dana poslije Barovićevog samoubistva, JNA je počela napad na Dubrovnik, odnosno Republiku Hrvatsku, koja je prethodno proglasila nezavisnost.

Sjećajući se najmračnijih stranica u našoj novijoj istoriji i uzimajući u obzir činjenicu da slučajevi ratnih zločina nikad ne zastarijevaju, apelujemo na crnogorske institucije da učine sve da procesuiraju odgovorne za zločine koji su počinjeni tokom rata devedesetih.

Podsjećamo i da je upravo na predlog Građanske alijanse, admiral Vladimir Barović posthumno odlikovan Ordenom za hrabrost koji mu je 2016. dodijelio crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Međutim herojski čin admirala Barovića nikad nije dobio adekvatan tretman u Crnoj Gori – jer u našoj zemlji ne postoji spomen obilježje, a ni ulica sa njegovim imenom uprkos brojnim apelima predstavnika civilnog sektora.

U Hrvatskoj, tačnije na Visu, je 12. septembra 2022. godine otkrivena spomen-ploča Vladimiru Baroviću, koju su u znak sjećanja i poštovanja podigli tamošnje Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova.

/Milan Radović, programski direktor Građanske alijanse/

Najčitanije