26.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Porfirije u Bijeloj osveštao krst na mjestu gdje će se graditi hram

Porfirije u Bijeloj osveštao krst na mjestu gdje će se graditi hram
Porfirije u Bijeloj – foto RTHN

Patrijarh SPC Porfirije osveštao je danas u Bijeloj krst na mjestu gdje će se graditi saborni hram posvećen Sretenju Gospodnjem.

“Ovo mjesto treba da bude saborište i mjesto zagrljaja nas sa svim ljudima. Ako želimo mir, radost, slogu između sebe, kako ćemo moći da imamo mir ako ga nema onaj pored nas? Kako god on sebe zvao i kako god se Bogu molio,” kazao je patrijarh Porfirije.

Porfirije u Bijeloj – foto RTHN

Predsjednik Opštine Stevan Katić, uz riječi dobrodošlice, kazao je da je Herceg Novi imao čast koja se malo kojem gradu pružila dva puta, da opet dočeka i bude u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija.

“Uz blagost da časni krst za gradnju novog, bijeljanskog sabornog hrama u slavu Sretenja Gospodnjeg, osveštaju njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit,  Joanikije, dajemo novi zavjet Gospodu i amanet onima koji dolaze poslije nas. Bijela je od davnina davala i daje sveštenička imena koja su na ponos svom narodu, od Popovića, Šerovića, Zlokovića, Ercegovića i mnogih drugih, do današnjih sveštenika. Iz Bijele potiču svjetski priznati pomorci i kapetani – Petar Želalić pravoslavac koji ima čin malteškog viteza, knez Marko Zloković nosilac velike zlatne medalje za bitku u Atini. Ona je mjesto zadužbinara koji su svoje dobro ostavili svom narodu” – kazao je Katić.

U programu akademije učestvovali su hor Karlovačke bogoslovije i KUD „Ilija Kišić“.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije