Festival predstavlja jedinstvenu priliku za ljubitelje srednjovjekovne muzike da osjete oživljavanje muzičkog nasljeđa ovog drevnog primorskog grada.

„Ovaj festival zamišljen je kao niz događaja vezanih za katedralu, u prvom redu sakralna glazba najautentičnije živi u izvedbi u prostorima za koje je i nastala“, kazao je don Robert Tonsati, osnivač i ravnatelj festivala.

Festival Tollite portas – don Robert Tonsati – Foto Radio Kotor

Festival je u u subotu otvoren koncertom pod nazivom „Anno Domini 1166“ (Godine Gospodnje 1166), u izvođenju ansambla „Labyrinthus“ koji je izveo glazbu iz dva kotorska rukopisa iz 12. stoljeća: Kotorskog misala i Kotorskog pontifikala. Pored njih predstavljena su i liturgijska djela iz talijanskih beneventanskih rukopisa 12. i 13. stoljeća koja su izvedena na posveti katedrale Sv. Tripuna u Kotoru 1166. godine. Neka od djela će tokom festivala vjerovatno biti izvedena prvi put u savremeno doba.

Festival Tollite portas – Foto Radio Kotor

Festival „Tollite portas“ organizuje Kotorska biskupija, uz podršku Opštine Kotor kao generalnog pokrovitelja, te partnera Međunarodnog festivala KotorArt, HNV CG i Zajednice Talijana Crne Gore.