18.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Čelnici mediteranskih zemalja za hitno primirje između Izraela i Hezbolaha

Čelnici mediteranskih zemalja za hitno primirje između Izraela i Hezbolaha
Izrael: Protuzračni sustav na djelu
Foto: Amir Cohen / REUTERS

Čelnici devet mediteranskih članica EU-a pozvali su na hitno primirje nakon eskalacije sukoba između Izraela i proiranskog Hezbolaha u Libanonu. Sastanak je održan u Pafosu na Cipru, a sSudjelovali su među ostalima hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te jordanski kralj Abdulah II.

Upućen je poziv na koordinirano i snažnije djelovanje skupine čelnika EU MED9, dakle za deeskalaciju na Bliskom Istoku, ali isto tako poziv na pronalaženje šireg europskog rješenja za goruću krizu, kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a novinar Gordan Žvanović javljajući se s Cipra.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da se na ovaj summit može gledati kao na konzultaciju uoči predstojećeg sastanka Europskog vijeća na kojem bi trebalo biti govora o potencijalnom primirju. Istaknuo je da se sudionici summita kao i svi europski čelnici zalažu da im je cilj okončati sukobe na Bliskom istoku koji su u proteklih godinu dana rezultirali velikim brojem žrtava. Potrebno je, kaže, spriječiti daljnju eskalaciju, ali isto tako i nove velike migrantske valove koji bi destabilizirali EU kao i čitav stari kontinent.

Uz premijera Plenkovića na summitu su bili i premijeri Portugala, Španjolske, Italije, Malte, Grčke, Slovenije. Tu su i predsjednici Cipra i Francuske, a posebni su gosti jordanski kralj Abdullah II i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Ona je još jednom uputila poziv na što skoriji prekid sukoba kako bi se stvorili preduvjeti za pronalaženje diplomatskog rješenja u Libanonu duž plave linije, dodao je novinar Žvanović.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije