23 C
Kotor

Slušaj online radio

Stari Bar: 22. Maslinijada 23. i 24. novembra

Stari Bar: 22. Maslinijada 23. i 24. novembra
Maslinijada 2024.

U organizaciji NVO „Maslinijada“ i NVO Udruženje maslinara „Antivari“, uz podršku DOO „Kuća maslina“ Bar, a pod pokroviteljstvom Opštine Bar i Turističke organizacije Bar, najznačajnija poljoprivredno-turistička manifestacija planirana je u okviru proslave Dana oslobođenja Bara za 23. i 24. novembar 2024. godine, ukoliko održavanje omoguće povoljni vremenski uslovi, saopštili su organizatori.

Takmičarski dio manifestacije, dodaju, sastoji se u određivanju najkvalitetnijih maslinovih ulja proizvedenih u 2024. godini, i to u kategoriji ekstra-djevičanskih monosortnih ulja, kao i u kategoriji ekstra-djevičanskih višesortnih ulja (kupaž).

-Osim takmičenja u kvalitetu maslinovog ulja, i ove godine će biti dodijeljene nagrade za najbolje održavani maslinjak, za najbolji mladi zasad, za najbolje revitalizovan stari maslinjak, kao i nagrada za najbolji rod maslina.

Ocjenjivanje i proglašenje najboljih obaviće stručne komisije, čiji su članovi regionalno prepoznati stručnjaci iz ove oblasti u zemlji i u regionu.

I ovogodišnju Maslinijadu i starobarsku pjacu će ukrasiti izlagački štandovi bogati domaćim proizvodima i delicijama iz svih barskih krajeva.

Prijavljivanje za sve takmičarske kategorije otvorena je do 5. novembra, dok je prijava za izlaganje proizvoda na štandovima moguće do 15. novembra-navode organizatori.

Svi zainteresovani maslinari i proizvođači maslinovog ulja koji žele da učestvuju u takmičarskom dijelu mogu se prijaviti na broj telefona 067/137-938 (Kuća maslina).

-Zainteresovani izlagači mogu rezervisati štand putem brojeva telefona 069/257-446 (Jovo Martinović) i 069/667-315 (Sado Peričić).

Takođe, prijave u svim kategorijama mogu se izvršiti slanjem e-maila nanvomaslinijadastaribar@gmail.com ilishop@kucamaslina.me .

Osim bogatog kulturno-umjetničkog programa, ovogodišnja manifestacija će u petak, 22. novembra ugostiti eksperte iz inostranstva u cilju održavanja edukativnog predavanja posvećenog uzgoju maslina i proizvodnji maslinovog ulja.

Takođe, manifestacija će biti obogaćena organizacijom likovne kolonije umjetnika iz zemlje i inostranstva, koji će stvarati djela posvećena maslini-zaključuju iz Organizacionog odbora manifestacije „Maslinijada – Stari Bar“.

Najčitanije