15 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnicima Opštine Tivat predočene potrebe građana Gradiošnice

Predstavnicima Opštine Tivat predočene potrebe građana Gradiošnice
Sastanak u MZ Gradiosnica

Treći po redu sastanak sa mjesnim zajednicama, koje uoči donošenja Budžeta za 2025. godinu, organizuje Sekretarijat za lokalnu upravu Opštine Tivat, održan je danas u Mjesnoj zajednici Gradiošnica. Predstavnici Mjesne zajednice su u razgovoru sa predstavnicima lokalnih organa i preduzeća predočili potrebe građana Brda, Miholjske prevlake, Gradiošnice, Dumidrana, Vrijesa i Mrčevca.

Građani su prepoznali nedostatak igrališta i sportskih terena. Definisano je na kojim igralištima su potrebna dodatna ulaganja, a dogovoreno je da se definišu dodatni prostori za ovu namjenu, prije svega u Vrijesu i na Brdima. Sekretarka za uređenje prostora Milica Manojlović podsjetila je prisutne članove Savjeta da je u toku Javna rasprava o Nacrtu Izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Kalardovo-Ostrvo cvijeća-Brdišta“, te da će centralna javna rasprava biti održana u Opštini Tivat, u utorak 29. oktobra sa početkom u 12h, što je prilika da se građani uključe i zvanično dostave svoje predloge.

Iz Direkcije za investicije najavljen je nastavak ulaganja u asfaltiranje određenog broja ulica u ovom dijelu grada, kao i proširenje dijela javne rasvjete sa 25 stubova i 35 svjetiljki. U pripremi je projektna dokumentacija neophodna za izgradnju saobraćajnice S7, koja predstavlja pristup za dječje igralište planirano u gornjem dijelu Dumidrana, na lokaciji koja je za to predviđena planskom dokumentacijom.

U planu je proširenje mosta ka Kavču i mosta u ulici Mrčevac 2. Direkcija za investicije radi na realizaciji projekta izgradnje trotoara duž glavne saobraćajnice u Gradiošnici. U svrhu eksproprijacije zemljišta Opština je deponovala iznos od 450.000€. Radove usporava rješavanje imovinskih pitanja na trasi.

Opština Tivat sprovodi aktivnosti koje su neophodne kako bi se ušlo u realizaciju rekonstrukcije škole u Gradišnici. Ovo podrazumijeva izradu glavnog projekta (vrijednog 20.000€) i otkupa privatne imovine za potrebe kompletiranja urbanističke parcele na kojoj će se graditi, procijenjene vrijednosti oko 300.000€. Za narednu godinu povećan je iznos sredstava namjenjenih za čišćenje bujičnih kanala i potoka. Među zahtjevima evidnetirana je potreba za press i polupodzemnim kontejnerima, novim saobraćajnim znacima, dodatnim uređenjem zelenih površina i nabavke parkovskog mobilijara. U Mjesnoj zajednici planiraju jedan dio prostora u Domu kulture ustupiti građanima – starijim licima, kako bi se u njemu družili i organizovali različite aktivnosti.

Na sastanku je istaknut problem neuređenosti plaže Kalardovo. Iz Sekretarijata za inspekcijski i komunalni nadzor rečeno je da je problem prosljeđivan na dalje postupanje državnoj građevinskoj inspekciji, koja se u ovom slučaju oglasila nenedležnom. Predstavnici Savjeta istakli su stav po kojem bi Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom trebalo da raskine ugovor sa zakupcem ove plaže.

Sastanku su u ime Opštine prisustvovali rukovodioci Sekretarijata za uređenje prostora, Sekretarijata za saobraćaj i stambeno-komunalne djelatnosti, Direkcije za investicije, Sekretarijata za lokalnu upravu i predstavnici Sekretarijata za inspekcijski i komunalni nadzor. O predlozima Mjesne zajednice razgovarali su i predstavnici Komunalnog preduzeća, Vodovoda i kanalizacije i Parking servisa. U sastanku je učestvovao i predsjednik Skupštine opštine Tivat Miljan Marković, ujedno i član Savjeta Mjesne zajednice Gradiošnica.

Najčitanije