20 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival hrane i međunarodna konferenciju o kreativnim industrijama i baštini “Agroculture”

Festival hrane i međunarodna konferenciju o kreativnim industrijama i baštini “Agroculture”
Foto Bauo

4. Međunarodna multidisciplinarna konferencija “Kulturne i kreativne industrije & baština: Agroculture”, koju Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru realizuje, biće održana sljedeće sedmice, od 20. do 23. marta.

Svečano otvaranje konferencije biće u četvrtak, 20. marta, u 12 sati, na terasi Spomen-doma “Reževići” u ovom paštrovskom selu, a nakon toga slijedi festival hrane, lokalnih gastro i poljoprivrednih proizvoda, kao i ručnih radova, na kojem će svi posjetioci imati priliku da besplatno degustiraju izložene proizvode.

Radni dio konferencije počinje u četvrtak popodne i trajaće do nedjelje (23. marta) popodne, u hotelu “Monte Casa” u Petrovcu na Moru, kada se završava ova konferencija. Tokom trajanja programa biće upriličeno više posjeta seoskim gazdinstvima Paštrovića, kako bi se preko 40 učesnika/ca konferencije iz zemlje i inostranstva bliže upoznalo s tradicionalnim i savremenim načinom prerade i proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, te uspostavile saradnje u budućnosti.

Takođe, osim naučnog i stručnog dijela, tokom cijele sedmice pred nama održaće se više interaktivnih radionica i predavanja namijenjenih djeci-učenicima petrovačke osnovne škole “Mirko Srzentić”.

Gastronomija-vina- foto Bauo

Cilj konferencije i pratećih programa jeste da se otvori širi dijalog o mogućnostima umrežavanja kulture, umjetnosti i nasljeđa s poljoprivredom, održivim i ruralnim razvojem (naročito, maslinarstvom, vinogradarstvom, vinarstvom, voćarstvom), proizvodnjom ljekovitog bilja, tradicionalnim lokalnim načinima pripreme hrane itd., kako bi svi akteri i javnost osjetili društvene benefite od zajedničkog djelovanja. Takođe, želimo da na konferenciji govorimo i o značaju, estetici i kulturi ishrane kroz vrijeme, sve do danas, o ishrani koja predstavlja svojevrsno nasljeđe na određenoj teritoriji, ali i o potencijalima, pristupima i alatima koje kulturne i kreativne industrije posjeduju, a koji mogu biti od direktne koristi proizvođačima i pojedincima koji se bave poljoprivredom i izradom lokalnih tradicionalnih gastro-proizvoda, te turističko-ugostiteljskom sektoru. Naravno, sve druge srodne teme su dobrodošle, poput poljoprivrednog nasljeđa, nematerijalnih znanja i vještina u vezi s pripremom hrane, motivima hrane i prirode na umjetničkim djelima itd., s obzirom na to da je riječ o vrlo širokom problemskom polju, plodnom za kreativno promišljanje, diskusiju i djelovanje različitih struka i profesija, ne samo u Crnoj Gori.

Učešće na konferenciji najavili su brojni predstavnici institucija sistema, državne uprave (Vlade Crne Gore), lokalnih samouprava, privrednog sektora, ustanova kulture, civilnih organizacija, kao i pojedinci, nezavisni eksperti, te poljoprivredni proizvođači.

Projekat je sufinansiran od Sekretarijata za privredu Opštine Budva putem Javnog poziva za podršku razvoju poljoprivrede u 2024. godini, a partnersku podršku pružila je, drugu godinu zaredom, Privredna komora Crne Gore, kao i brojne institucije na lokalnom nivou.

Program konferencije sa više informacija o ovom projektu biće objavljen u ponedjeljak na veb-sajtu konferencije: www.kkib.me.

Najčitanije