21 C
Kotor

Slušaj online radio

Nevrijeme i u Dalmaciji

Nevrijeme Rogoznica – www.dalmacijadanas.hr

Lokalno izraženi grmljavinski pljuskovi izazvali su bujice u velikom dijelu Dalmacije u nedjelju navečer.

Ciklona s područja Italije sve naglašenije djeluje na vrijeme u Hrvatskoj. Radi se o cikloni Gracija koja je dijelovima obale donijela najjače oborine u dosadašnjem dijelu godine. Nakon višemjesečne suše oborine su dobrodošle, no kako to obično biva nakon suše, oborine znaju biti izrazito obilne i donijeti drugu vrstu problema.

Ekstremne količine oborina tijekom nedjelje pale su na dijelovima sjevernog Jadrana.

Poplave na sjevernom Jadranu

U Pazinu su na meteorološkoj postaji DHMZ-a u nedjelju ujutro izmjerene čak 142 litara kiše po kvadratnom metru. To je znatno više od mjesečnog prosjeka za rujan koji iznosi 109.9 litara kiše.

I meteorološke postaje mreže Pljusak.com bilježe troznamenkaste količine kiše koje su pale prošle noći i jutros. U Poljanama (iznad Ičića) palo je od ponoći čak 179 litara kiše. Još neke količine su: Marčelji 162, Jurdani 150 (od čega u sat vremena 49.8 mm), Žminj 126.7, Rijeka Pehlin 109, Preluk 104.

Večernje nevrijeme u Dalmaciji

U večernjim satima neverini su zahvatili Dalmaciju. Prvo sjevernu, a zatim i srednju.

Ranovečernji olujni oblak najviše se “istresao” na području Rogoznice. Na tamošnjoj mjernoj postaji palo je čak 80 litara kiše, što premašuje mjesečni prosjek!

Brojne inervencije u Rogoznici

U DVD-u Rogoznica potvrdili su nam da su imali brojne intervencije u večernjim satima. U kratko vrijeme izašli su na deset intervencija ispumpavanja poplavljenih objekata. Zbog bujica pod vodom su se našli podrumi, apartmani, restorani, kafići. Rogoznički vatrogasci kažu da su bujice na cestama dosezale i pola metra, a da su zbog začepljenih šahti puno problema imali i na samoj rici

Nevrijeme Primosten – www.dalmacijadanas.hr

Olujno jugo rušilo stabla u Primoštenu

Predsjednik DVD-a Primošten, Josip Jadrijević, rekao nam je da su primoštenski vatrogasci tijekom dana imali intervenciju zbog stabla koje je uslijed olujnih udara juga palo na parkirani automobila, a navečer su imali intervenciju ispumpavanja nakon nevremena.

Nevrijeme se u prvom dijelu večeri nastavilo kretati prema Trogiru, Splitu i srednjodalmatinskim otocima.

Šoltanska pijavica

U Gornjem Selu na otoku Šolti za vrijeme nevremena zabilježena je pijavica koja je čupala stabla, a oštetila je i nekoliko kuća. Na jednoj od njih digla je stolove u zrak, razbijala prozore, vrata…

Lokalno jačeg nevremena bilo je na Braču i Hvaru, a neverin u Splitu nije donio većih problema jer je palo 10-ak litara kiše.

Uslijed nevremena u Sinju u 20 sati i 45 minuta udari vjetra srušili su vrbu na parkirani automobil. Na mjesto nesreće stigli su policija i vatrogasci.

Poplave na omiškom području

Nevrijeme je oko 21 sati zahvatilo omiško području. Na Crometeo postaji Borak u svega sat vremena palo je 50 litara kiše po kvadratnom metru. U gradu Omišu također je nevrijeme donijelo obilne oborine, a kiša je zatekla brojne nespremne turiste. Na nekoliko lokacija intervenirali su vatrogasci koji su praznili začepljene šahte u namjeri da spriječe plavljenje starog dijela grada. U susjednim Kučićima palo je ekstremnih 82 litre kiše po kvadratno metru u svega sat i pol vremena.

Makarske prometnice pod vodom

Oko 21 sati i 30 minuta nevrijeme je zahvatilo makarsko područje. U vrijeme pisanja teksta nevrijeme tamo i dalje traje, a već se nekoliko prometnica našlo pod vodom. Na pojedinim mjestima dubina vode doseže i pola metra.

Najčitanije