19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Saradnjom do bolje zaštite Orjena od požara

Orjen

Prezentaciju osnovnih aktivnosti zaštite od požara za zaposlene u Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena održali su protekle nedelje službenici Direktorata za vanredne situacije – područna jedinica Herceg Novi i pripadnici hercegnovske Službe zaštite i spasavanja.

Obzirom da zaposleni u Agenciji, odnosno instruktori u Avanturističkom parku i nadzornici u Parku prirode, svoje aktivnosti sprovode na planini Orjen,  njihova prva reakcija i samo lociranje požara na terenu od posebnog su značaja.

„Požar kada se primjeti na vrijeme može se ugasiti sa čašom vode“, poručeno je rokom prezentacije.

Kako se moglo čuti, zaštita od požara je skup aktivnosti koje imaju za cilj smanjenje rizika nastanka požara, sprovođenje i kontrolu mjera i radnji zaštite od požara.  Prezentacija je urađena u dva dijela, praktični dio su izveli pripadnici opštinske Službe zaštite i spasavanja, a teorijski su držali inspektori Direktorata za vanredne situacije.

Iz Direktorata za vanredne situacije Agenciji je raspoređeno na korištenje 10 naprtnjača, koje, u slučaju da izbije požar, služe za brzu reakciju u prvom momentu, do dolaska ekipe Službe zaštite na teren.

Obuci je prethodio zajednički obilazak puteva na Orjenu koji su od neizmjernog značaja za djelovanje u slučaju požara na ovom području.

„Saradnju je potrebno unaprijeđivati i razvijati na svim nivoima djelovanja, jer je to najbolji način za zaštitu neprocjenjivog prirodnog bogatstva Orjena i efikasno djelovanje u slučaju potrebe“, zaključili su glavni inspektor Direktorata, Sreten Roganović i direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Milja Vitorović po završetku obilaska i prezentacije.

Najčitanije