20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

„Ikone najpoznatijih pravoslavnih svetaca koji se slave u Crnoj Gori”

Gradski muzej Mirko Komnenović HN

Galatea Gallery i JU Gradski muzej „Mirko Komnenović” Herceg Novi  u četvrtak 25. jula priređuju Izložbu „Ikone najpoznatijih pravoslavnih svetaca / ica  koji se slave u Crnoj Gori”.

„Ikone (grčki: eikon / slika, lik..), kao reprezentativni izraz likovne umjetnosti hrišćanskog srednjeg vijeka, predstavljaju djela sa  isključivo religioznom tematikom / likove Hrista, Bogorodice, proroka, svetitelja i  svetiteljki, te ilustracije brojnih događaja iz istorije hrišćanstva. U danas uobičajenoj terminologiji pojam ikone se prvenstveno odnosi na ostvarenja iz domena štafelajnog slikarstva karakteristična, dominantno za umjetnost pravoslavnog Istoka / proizašle iz grandiozne slikarske tradicije vizantijske umjetničke  kulture. Zlatno doba umjetnosti izrada ikona predstavljao je period srednjeg vijeka. Nakon propasti Vizantijskog carstva i turskih osvajanja djelova  jugoistočne Evrope,Bliskog istoka i sjeverne Afrike, ikona u novim političkim okolnostima  ne gubi na značaju o čemu svjedoče brojna djela nastala tokom Novog vijeka. Umjetnost slikanja ikona aktuelna je i danas o čemu svjedoče i djela – kanonski  opravdana, slikarski kvalitetna i sa notom ličnog pečata – koja se  predstavljaju publici u prostoru Gradskog muzeja „Mirko Komnenović” u Herceg Novo, zapisala je u predgovoru kataloga istoričar umjetnosti dr Aleksandra Čilikova.

Postavku u Gradskom muzeju „Mirko Komnenović”, u četvrtak  (25.07.) u 21 sat otvoriće potpredsjednica Opštine Herceg  Novi  Danijela Đurović.

Najčitanije