19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Otkriveno nalazište na kojem su se izgrađivali brodovi u kameno doba

Foto: Maritime Executive

Britanski pomorski arheološki zavod otkrio je 8000 godina staru strukturu pored onog za što se vjeruje da je najstarije mjesto za izgradnju brodova na svijetu.

Isle of Wight nalazi se istočno od Yarmoutha, a novootkrivena platforma je najkohezivnija struktura iz drvene faze kamenog doba, kasnog mezolitika (oko 8.400 do 4.000 pr.n.e.) ikad pronađena u Velikoj Britaniji. Nalazište se sada nalazi 11 metara ispod razine mora, ali tijekom razdoblja kada je postojala ljudska aktivnost, tu je bila suha zemlja s bujnom vegetacijom. Bilo je to u vrijeme prije no što je Sjeverno more u potpunosti formirano, a Isle of Wight je bio povezan s kopnom Europe.

Nalazište sadrži dokaze o tehnološkim vještinama za koje se nije mislilo da su razvijene u sljedećih nekoliko tisuća godina, poput napredne obrade drva.

Nalazište je prvi put otkriveno 2005. godine i sadrži raspored obrezanih drva koje su mogle biti platforme, mostovi ili urušene strukture. Međutim, to je bilo teško protumačiti sve dok Pomorski arheološki zavod nije koristio tehnike fotogrametrije za snimanje ostataka. To je otkrilo kohezivnu platformu koja se sastojala od rascjepanog drveta, debljine nekoliko slojeva, koja leži na vodoravno postavljenim temeljima od okruglog drveta.

Pomorski arheološki zavod surađuje s Nacionalnim centrom za oceanografiju na snimanju i proučavanju, rekonstrukciji i prikazivanju zbirke drvne građe. Mnogi drveni artefakti pohranjuju se u Britanskom istraživačkom zavodu za sediment jezgre (BOSCORF), kojim upravlja Nacionalni centar za oceanografiju.

Kao i kod jezgara sedimenata, i staro će se drvo brže razgraditi ako se ne čuva u tamnom, vlažnom i hladnom okruženju. Iako se čuva u tim uvjetima, cilj je uklanjanje soli iz drvnih ćelija balvana, omogućujući otkrivanje reznih tragova ili ureza. One se najčešće nalaze na površini drva i brzo se gube kad se drvo razgradi. Nakon što se trupac snimi i očisti,drvo se može sačuvati za prikaz.

Najčitanije