21 C
Kotor

Slušaj online radio

Obnova starih maslinika i maslina kao početka obnove ruralnog razvoja na Vrmcu

Predavanje ”Obnova starih maslinovih stabala i maslinika – praktična pitanja”, održano je u subotu u Stolivu, u organizaciji Kulturno-zavičajnog udruženja “Napredak” iz Gornje Lastve u saradnji sa Maslinarskim društvom “Boka” i Nevladinim udruženjem “Kamelija” Stoliv.

Ovom prilikom organizovana je i radionica na kojoj je hrvatski stručnjak iz oblasti maslinarstva Stanislav Štambuk na praktičnim primjerima pokazao metode rezidbe maslinovih stabala, u cilju njihovog podmlađivanja i obnavljanja.

Prema njegovim riječima, zabluda je da maslinu ne treba orezivati 3 godine. Ona se, ističe Štambuk orezuje odmah prve godine nakon sadnje.

On je prisutnim maslinarima iz Boke pokazao principe rezidbe i obnove starih stabala, te rezidbe mlađih stabala.

“Rezidba je zapravo agro-tehnički zahvat kojeg je nužno raditi svake godine. Maslina će roditi, ali morate joj dati oblik kada je počnete uzgajati. Ne smije se pustiti da raste naglo u zrak. Treba biti prostrana krošnja, kako bi iznutra bilo mjesta za rast novih grančica, te da nije pregusta. Pregusta krošnja je rasadnik biljnih bolesti i štetnika. Gljiva čađavica se javlja u maslinicima koji su pregusti” – objašnjava Štambuk.

Štambuk radi u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Obnova starih maslinovih stabala i maslinika

“Cilj današnje akcije je da ljudi nauče kako rezati masline, posebo one starije, kako bi se one podmladile i obnovile, a s obzirom da je takvih najviše na Vrmcu. To je dio jednog projekta koji ima za cilj obnovu maslinarstva na cijelom Vrmcu, obnovu starih maslinika i maslina kao početka obnove ruralnog razvoja.

Nekada je na cijelom Vrmcu bilo niz naselja u kojima su se sadile masline i koja su bila živa naselja sa ljudima i svim aktivnostima. Nama je cilj da se umjesto savremene gradnje i betonizacije cijele obale i cijelog prostora, zapravo revitalizuju sela koja su nekada postojala a uz to imaju izuzetnu arhitektonsku i ambijentalnu vrijednost” – kaže za Radio Kotor Marija Nikolić, ispred Kulturno-zavičajnog udruženja “Napredak” iz Gornje Lastve.

Prema njenim riječima, obnova maslinarstva bi trebala da bude podsticaj svim drugim aktivnostima koje će dovesti do obnove života u selima. Kako ističe, današnja radionica je posljednja aktivnost projekta “Platforma za obnovu i razvoj maslinarstva na Vrmcu – Novi stari maslinici”. Projekat je, objašnjava Nikolić, počeo u aprilu mjesecu.

Obnova starih maslinovih stabala i maslinika

“Imali smo okrugli sto na kojem smo predstavili maslinarima zakonodavni okvir za razvoj maslinarstva u Crnoj Gori. Potom smo imali radionicu o tome kako proizvesti, skladištiti i koristiti kvalitetno maslinovo ulje” – navodi Nikolić.
Prema njenim riječima, krajnji proizvod cijelog projekta biće dokument Strategija obnove maslinarstva na Vrmcu, koji bi trebalo da bude završen do 20. novembra.

Nikolić smatra da bi opštine Tivat i Kotor trebale da usvoje ovaj dokument po kojem će se, ističe Nikolić, dugoročno moći obnavljati maslinarstvo i vraćati život selu. Ona navodi da su obije opštine pokazale interesovanje za ovaj projekat.

Obnova starih maslinovih stabala i maslinika

Projekat Platforma za obnovu i razvoj maslinarstva kao osnove ruralnog razvoja na Vrmcu se finansira iz sredstava Evropske unije u okviru projekta ”Ruralni razvoj vođen od strane ruralnih organizacija civilnog društva” koji sprovodi Fondacija za povezivanje prirodnih vrijednosti i ljudi.

Prisutne je u ime domaćina pozdravio Romeo Mihović, ispred Nevladinog udruženja “Kamelija” Stoliv. On je kazao da u Stolivu ima mnogo maslina. Kako navodi, poslije Luštice, u Stoliv broji najviše stabala maslina u Boki.

“Postoji utemeljena legenda koja kaže da u Stolivu nijedan momak nije mogao da se oženi, ako nije usadio stotinjak maslina. Po tome je ovo mjesto i dobilo ime Stoliv – sto oliva” – objašnjava Mihović.

Radionica je održana u maslinjaku Grigorija Mihovića u Stolivu.

Kako nezvanično saznajemo, više od 100 godina niko u ovom mjestu nije zasadio masline u većim količinama. Mještanin Grigorije Mihović je posadio prvi mladi maslinjak koji broji oko 120 stabala.

Najčitanije