25 C
Kotor

Slušaj online radio

Abazović o protestnoj noti zbog “Jadrana”: Crna Gora raspolaže svojom imovinom na način na koji ona misli da treba

Dritan Abazović

Odlazeći premijer Dritan Abazović rekao je da Crna Gora raspolaže svojom imovinom na način na koji misli da treba.

On je to kazao komentarišući slučaj školskog broda Jadran, zbog kojeg je Hrvatska uputila protestnu notu crnogorskom MVP. 

-Ja sam za održiva rješenja. Oni moraju da znaju da Crna Gora raspolaže svojom imovinom na način na koji misli da treba i mislim da ne treba praviti dnevnu politiku od toga.  Tu smo da razgovaramo  – rekao je Abazović.

On je rekao da ne želi da upućuje “vatrene strelice” niti kritike prema Hrvatskoj zbog te protestne note.

-Naprotiv, ako možemo prijateljski, komšijski, bratski da iznalazimo rješnja, tu smo. Do tada, MO i MVP će svojom imovinom raspolagati na način na koji oni misle da treba – rekao je Abazović.

Školski broj Jadran

– Svojatanje tuđe imovine protivno je običajima, međunarodnom pravu i evropskim vrijednostima za koje se je Crna Gora opredijelila – navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Poslanica Evropskog parlamenta iz Hrvatske Željana Zovko predala je amandman na nacrt izvještaja o Crnoj Gori kojim poziva da se neriješena pitanja granice sa Srbijom i Hrvatskom zatvore što je prije moguće tokom procesa pristupanja EU.

Upitan o ovom amandmanu, te da li neriješena granica može biti prepreka putu ka EU, Abazović je rekao da državaa ima nekoliko pitanja koje stoje iz prethodnog perioda.

-Ja se nadam da će se ona prevazići. Trenutno to što je snazi kao rješenje funkcioniše i tu nikakav problem nijesmo zabilježili. Naravno, vjerujem da u dobrom duhu možemo pronaći neka konačna rješenja. To sigurno nijesu neka instant rješenja, brzopleta. U tom smislu oni mogu da koriste institucionalnu moć EU, ali lično mislim da je Hrvatska zemlja koja je jako blagonaklona vezano za učlanjenje Crne Gore u EU – naveo je Abazović.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije