14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Abazović: Otvaranjem KBC-a u Kotoru i Beranama građani dobijaju bržu i bolju uslugu

Ovo je prvi put u istoriji Crne Gore da ćemo imati kliničke centre van glavnog grada, poručio je premijer Dritan Abazović na pres konferenciji povodom namjere transformacije bolnica u Kotoru i Beranama ju Kliničko-bolničke centre.

On je iskazao zadovoljstvo što će Crna Gora imati tri klinička centra.

-Kako budemo podizali kvalitet bolnica, tako ćemo povećati i kapacitet stručnog kadra. Time će se zadovoljtii zdravstvena zaštita- poručio je Abazović.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da je u pitanju istorijska odluka.

-Pokazali smo da je ova Vlada posvećena razvoju zdravstva. Imaćemo još dva kliničko-bolnička centra na sjeveru i jugu. To je velika stvar za građane tih regija jer vršimo decentralizaciju medicinskih usluga, kako bi pacijenti dobili značajne usluge na najbolji način- kazao je Šćekić.

Dodaje da se u ovim centrima već pokreću ozbiljne investicije.

-Već su ugrađeni i pušteni u rad mamografi, bolnice su već bili nosioci značajnih medicinskih usluga- naveo je.

Šćekić naglašava da je Vlada pokazala ozbiljnu zahvalnost prema zdravstvu, stavljajući ga na vrhu liste prioriteta.

-Ovo je pravi put kako bi stvorili i unaprijedili život građana. Vjerujem da će kroz kadrovska rješenja doći preko 160 specijalizanata što će osnažiti naš sistem. Ovaj proces biće jako značajan, imaćemo značajan broj kadrova- kazao je Šćekić.

Foto Vlada CG

Direktor KCCG Zoran Terzić kazao je da ta ustanova podržava transformacije beranske i kotorske bolnice u Kliničke centre.

-Osim pacijenata iz Podgorice, Tuzi, Zete i Danilovgrada, na klinikama KCCG hospitalizovali smo oko 5000 pacijenata iz ostalih gradova. Transformacijom ovih bolnica u Kliničke centre, stvaraju se uslovi da se u KCCG u Podgorici upućuju samo selektovani pacijenti, tek nakon što se iscrpe mogućnosti lječenja u Kotoru i Beranama- kazao je Terzić.

Kako je naveo, interniste i hirurzi iz Kotora i Berana, jednako su dobri kao i oni u Podgorici.

-Ova transformacija pokazuje i da slijedimo politiku Svjetske zdarvstvene organizacije o uravnoteženoj zdravstvenoj zaštiti. Siguran sam da ćemo dinamikom pozitivnih promjena u zdravstvenom sistemu biti oslonac svake crnogorske porodice- istakao je Terzić.

U ime Opštine Kotor Vladimir Jokić je izrazio zahvalnost povodom odluke Vlade.

-Na ovaj način je Kotor, Boka Kotorska i Jug države dobio novi sadržaj i novi značaj. Više politike nisu usmjerene na centralizaciju, već suprotno, na ojačavanje institucija u regionima naše države- rekao je Jokić.

Foto Vlada CG

On je naveo i da će u Kotoru biti izgrađeni stanovi za ljekare i medicinsko osoblje iz tog grada. Kako je kazao, Opština je već ustupila zemljište i učešće Opštine u projektu je nešto više od 1.200.000 eura.

Dodaje i da se pojedina odjeljenja u OB Kotor već rekonstruišu.

Direktor OB Kotor Davor Kumburović kazao je da će ova odluka Vlade imati dalekosežan uticaj na razvoj zdravstva.

Na pitanje kako će država finansirati ove projekte, s obzirom na pojedine ocjene da državi prijeti bankrot, ministar Šćekić kazao je da oni koji su stvorili probleme Fondu zdravstva sada govore o bankrotu.

-Ova Vlada je kroz budžet obezbjedila 50 miliona za rješavanje dugova iz prethodnog perioda. Zdravstveni sistem je krenuo sa pozitivne nule, a za ovu godinu je kroz budžet obezbjeđeno dodatnih 65 miliona za zdravstvo, što govori o prioritetima Vlade za zdravstvo, koje smo doveli u sigurnost nakon što su mu pojedini napravili probleme- kazao je Ščekić.

Najčitanije