16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Vaskršnji koncert horova djece i mladih u crkvi Svetog Nikole u Kotoru

Oko stotinu mlađanih članica i članova Dječijeg i Omladinskog hora Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“(1839) Kotor nastupilo je na vaskršnjem koncertu održanom u crkvi Svetoga Nikole u Kotoru.

Publika je ispunila unutrašnjost hrama čak do ulaza i stajala na stepeništu hrama, slušajući toplo sazvučje dječijih glasova, koje je majčinski nježno, ali odrešito i precizno, vješto „oblikovala“ dirigentkinja Ivana Krivokapić. Pored narodnih napjeva, tropara, vizantijskih i karlovačkih napjeva posvećenih Vaskrsenju Hristovom, u programu su se našle i moderne duhovne kompozicije, poput onih koje je komponovala Ljiljana Popović i („Presveta Bogorodice spasi nas“, „Svjat, svjat, svjat jesi Bože naš“), ili one koju na stihove Ep. Nikolaja Velimirovića izvodi muzički sastav „Stupovi“ („O, Isuse, slatki Spasitelju“).

Za klavirom je horove pratila prof. Ana Mihaljević, a zvuke mandoline, buzukija, gitare i bas-gitare dočarao je Petar Bukilica. Zvucima flaute pjesmu su oplemenile Jovana Mršulja i Jovana Šujica, Dimitri Drašković je na kahonu melodijama dodao ritam, a pitke akcente na trianglu naglasila Una Pajić.

Generacije mladih duhovno sazrijevaju pjevajući u horovima Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“.

Mnogi od članova/ca su pohađali ili sada pohađaju Muzičku školu „Vida Matjan“, odakle imaju priliku da se od malih nogu uključe u aktivnosti ovih horova. Flautistkinja Jovana Mršulja, studentkinja IV godine Muzičke akademije u Kragujevcu, odrasla je i muzički stasavala pjevajući najprije u Dječjem, zatim u Omladinskom, a danas „uskače“ i u „Veliki“ mješoviti hor SPD „Jedinstvo“.

Omladinski hor – SPD Jedinstvo

-Počela sam sa 12 godina i evo već deset godina pjevam u ovom horu, a paralelno i sviram neke dionice na flauti. Uvijek sam bila vezana za muziku, hor je samo pridodao svemu tome. Svi ti koncerti, liturgije, odlazak u crkvu, sve to je divno, svi smo zajedno u pjesmi. Dirigentkinja Ivana je tu da nas podržava, tako da je sve ovo druženje uz muziku veoma značajno za nas, kaže Jovana.

Godine prolaze, koncerti hora se nižu i raduju djecu i roditelje, nove generacije pjevaju, a dirigentkinja sa osmjehom prihvata sve nove članove, kojih sada ima u uzrastu od pet do 21 godine. Ono što ih sve drži na okupu u radosti pjevanja je ljubav.

-Velika ljubav i iskrenost u radu sa tom djecom, to je ono što nas drži na okupu, ljubav prema Bogu, koju izražavamo i dajemo pjesmom. Zato nam ta ljubav i bude tako lijepo uzvraćena u komunikaciji sa publikom, kaže Ivana Krivokapić za Boka News.

/M.D.Popović/

Najčitanije