21 C
Kotor

Slušaj online radio

Abović: Coup de grace za gđicu Glavočić

Jadran proslava 85.godišnjice

Na početku moram reći da mi je veoma drago što je direktorica TO Tivat gđica Glavočić pokušala odgovoriti na neke moje navode  iz članka Pasija po Vanni. Naime, za razliku od većine njenih partijskih i koalicionih kolega koji su profesionalni ćutolozi (mučolozi, po bokeški), gđica Glavočić je skupila petlju i odgovorila jednom od najopakijih opozicionara i partibrejkera u Tivtu.

Nažalost po nju, uradila je to poprilično nevješto dovodeći sebe u nove neprilike. Članak gđice Glavočić (uzgred budi rečeno, u jezičko-stilskom smislu prilično loš)- premda kratak- obiluje neshvatljivim protivurječnostima. Krenimo redom. Cijenim(o), gđice Glavočić, što, prilikom organizovanja koncerata, vodite računa o novcu poreznih obveznika građana Tivta (mada se mnogi Tivćani ne bi složili s Vama po tom pitanju s obzirom na količinu novca utrošenog samo za organizaciju dočeka Nove godine ), ali valjda ste i sami svjesni činjenice da je estradni umjetnik/umjetnica koji/koja traži manje novca za svoj nastup manje popularan/popularna pa samim tim i manje atraktivan/atraktivna za publiku.

Definitivno bi, gđice Glavočić, trebalo razmisliti o potpuno novom osmišljenju ljetnjeg zabavnog programa u vezi sa čim Tivatska akcija  ima originalne i veoma zanimljive ideje; estradni umjetnici, ulični performeri i pučke fešte nisu, naime, jedini načini za privlačenje pažnje Tivćana i gostiju u našem gradu. No, to je tema za neki drugi članak i neku drugu raspravu. Idemo dalje. Nije jasno, gđice Glavočić, kako je to rock blizak imidžu svojstvenom našoj kulturi. Pri tome valjda ste mislili na bokeljsku kulturu. Složili smo se da je Vaš članak u jezičko-stilskom smislu prilično loš te da se iz njega i ne razumije baš najbolje što ste htjeli reći, ali- ako sam ja dobro interpretirao Vašu misao- moramo se složiti da je ista prilično nebulozna. Vi znate da ja osobno nemam ništa protiv rock-a, naprotiv, ali rock definitivno nije muzički pravac koji je blizak bokeljskoj kulturi, a slobodno mogu reći ni većini Tivćana i gostiju koji dolaze u naš grad na ljetovanje. Valja biti objektivan po tom pitanju premda bih ja lično veoma želio da je drugačije. Dalje. Gđice Glavočić, morate biti veoma pažljivi i oprezni kad jezički osmišljavate i realizujete Vašu misao. Što to znači? Kad kažete da ste se u pregovorima sa Vannom rukovodili samo razlozima umjetničke prirode, to valjda znači da preferirate čisto umjetnički kvalitet.

 A, složićemo se Vi i ja, gđice Glavočić, Vannine pjesme nemaju nikakav poseban umjetnički kvalitet. Da je u pitanju popularna pjevačica-ili je, preciznije rečeno, makar nekad to bila-to nesumnjivo da ( popularni su, međutim, i Bora Drljača, i- takođe nekad- Ivan Gavrilović i brojni turbofolkeri pa nećemo za njih reći da su kvalitetni). Ali- u čisto umjetničkom smislu- Vanna i njene pjesme svakako ne predstavljaju nikakav iznimni glazbeni kvalitet. Ako ste u čisto umjetničkom smislu htjeli kvalitetnu muziku, onda ste na Pine trebali dovesti Zagrebačku ili Beogradsku filharmoniju da izvode djela Baha, Betovena i Mocarta. Sumnjam, međutim, da bi to ikoga privuklo. Jezik je opasan svat, gđice Glavočić.Na kraju, gđice Glavočić, niste odgovorili ništa suvislo na ono što je bila moja glavna zamjerka Vama- otkazivanje koncerta Vanne na ili ispred ŠB “Jadran”.

I nije čudo što to niste uradili jer, naprosto, nemate nikakvih argumenata. Razlozi otkazivanja Vanninog koncerta itekako su Vamdobro poznati, a- i ako nisu bili do pisanja mog članka- sada su Vam kristalno jasni. Kao direktorica jedne značajne lokalne ustanove, gđice Glavočić, naprosto morate voditi računa o tome da nikad i ni na koji način ne ugrozite, sa jedne strane, poslovanje i ugled Vaše ustanove, a, sa druge, ugled Tivta i Crne Gore. A Vi ste, nevođenjem računa o vlasničkom sporu između Crne Gore i Hrvatske oko ŠB “Jadran”- kroz pozivanje glazbenog izvođača iz Hrvatske da pjeva povodom 85. rođendana “Jadrana”, izvođača koji je zbog snažnog javnog pritiska hrvatskih medija naprasno otkazao nastup- priredili veliku neprijatnost i Tivtu i Crnoj Gori. Ako ste prezauzeti zbog obaveza i ne stižete da vodite računa o svemu, onda angažujte jednog savjetnika ili savjetnicu (naravno, obavezno iz DPS-a, SD-a ili HGI-ja). U tivatskoj administraciji ionako ima na desetine viška zaposlenih ijoš jedan administrativac neće predstavljati posebno dodatno opterećenje.

P.S.: gđice Glavočić, biću Vaš veliki fun i dalje. To znači da ću pomno pratiti Vaše aktivnosti i i dalje Vam ukazivati na krupne greške kao što je bila ova sa (otkazanim) koncertom Vanne. Moram Vam se, konačno, još jednom zahvaliti na spremnosti za dijalog. Nadam se da će se i Vaši koalicioni partneri iz HGI-ja ugledati na Vas (budući da sam i njih pomenuo u mom članku Pasija po Vanni) i smoći hrabrosti da javno odgovore na moje tvrdnje o njima iznesene u tom članku. No, pretpostavljam da su trenutno zauzeti sastavljanjem spiska i satnice misa za Malu Gospu, koja je sljedeći veliki katolički crkveni praznik, pa će na moje tvrdnje možda odgovoriti kad završe taj posao. Jer, recepata za jela na facebook stranici Radija Dux- što je bilo nešto najbolje što su HGI i HNV plasirali pučanstvu- odavno, nažalost, više nema.

Prof.dr Miomir Abović

Najčitanije