23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Abović: DPS privjesci smišljeno skreću pažnju sa milionskih afera vlasti

Miholjska Prevlaka – Ostrvo Cvijeća foto Boka News

Aktivnosti Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore kojjeg predvode visoki funkcioneri HGI, vezano za radove koje Mitropolicija crnogorsko-primorska preduzima na obnovi manastira na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta, smišljene su radi skretanja pažnje javmosti sa milionskih afera lokalne DPS-SD-HGI vlasti u Tivtu – tvrdi tivatska opozicija.

HNV na čijem je čelu član Predsjedništva HGI Zvonimir Deković obratio se prije nekoliko dana otvrenim pismom Ministarstvu kulture i Upravi za zaštitu kulturnih dobara, a povodom medijskih napisa da je na Prevlaci napravljena nova manastirska riznica i da je mitropolit Amfilhije najavio da je to prvi korak u potpunoj obnovi srednjevjekovnog manastira Svetog Arhangela Mihaila čiji su ostaci vidljivi na zapadnom kraju tog ostrva. HNV je pitalo državne instuitucije „je li dozvoljeno na zaštićenom arheološkom lokalitetu, za koji zasigurno nema podataka kako je izgledao u idealnom obliku, graditi, ili samo  izvršiti konzervatorske zahvate“ i indirektno izrazilo sumnju u kvalitet arheolopkih istraživanja koja su na Prevlaci pod okriljem MCP, vršena posljednjih godina.

Dekovićeva inicijativa izazvala je reakciju Matice Boke koja je za stavove HNV-a u vezi Prevlake, saopštila da „nena uporište u stvarnim činjenicama što daje posebno svjetlo na višak zluradosti i istovremeno manjak objektivnosti“ i izrazila čuđenje što se rimokatolici oglašavaju o tematici koja je vezana za obnovu jednog pravoslavnog manastira, „sve sa željom da se još jednom u javnosti MCP prilijepi etiketa devastatora“.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je odgovarajući na dopis Dekovića, saopštio da je  Ministarstvo kulture sredinom 2017. godine, obrazovalo stručni tim za sprovođenje i praćenje aktivnosti na Manastirskom kompleksu Sv. Arhanđela Mihaila na Prevlaci kod Tivta.

“U sastav tog tima su uključeni najrelevantniji stručnjaci iz zemlje i regiona, a čiji je zadatak bio da na osnovu neposrednog uvida na terenu i uvida u stručnu dokumentaciju te nalaza do kojih se došlo u toku sprovedenih arheoloških istraživanja i drugih aktivnosti, kao i na osnovu podataka iz literature sačine naučno-stručne ocjene, mišljenja i sugestije i to kako u pogledu karaktera i obima istraživačkih radova, tako i u pogledu rješenja za prezentaciju i revitalizaciju Manastirskog kompleksa Sv. Arhanđela Mihaila na Prevlaci kod Tivta, sa više aspekata (konzervatorski, kulturno-istorijski, arhitektonski, arheološki, muzeološki, statički…). U tom smislu, imenovani stručni tim je realizovao navedene aktivnosti i sačinio izvještaj sa zaključcima”- poručio je Bogdanović Dekoviću.

Odbornik Tivatske akcije Miomir Abović, danas je ocijenio da aktivnsti HNV-a u vezi Prevlake “a za koje se u međuvremenu zainteresovao i RTCG „nedavno vraćen u tople skute DPS-a”, nisu slučajne.

Miomir Abović

„HNV je privjesak HGI-ja, a HGI je koalicioni partner, politički satelit i privjesak DPS-a: i na lokalnoj tivatskoj, i na državnoj razini. Sa druge strane, koalicija DPS-SD-HGI u Tivtu veoma je delikatnoj političkoj situaciji budući da novopečeni predsjednik Opštine Siniša Kusovac treba da potpiše ugovor o oprostu 5,6 miliona eura naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Adriatic Marinas-u (a uskoro možda i dodatnih šest miliona eura). Ima li išta logičnije nego u takvoj političkoj situaciji raspiriti vatru nekog potencijalnog međunacionalnog spora između Hrvata i Srba u Tivtu, iskonstruisati neki trenutne nesuglasice Hrvata i Srba i tako fokus medijske pažnje sa oprosta milionskog duga za komunalije Adriatic Marinasu prebaciti na taj događaj?“- zapitao se Abović pozivajući Tivćane obiju vjerosipovjesti da ne nasjednu na takve provokacije, već da fokus zadrže na životnim temama od kojih vlast želi da pobjegne.

On je istakao da je DPS  nominalno građanska partija, pa stoga  „to  potpirivanje međunacionalnog spora oni stavljaju u zadatak nekoj (kvazi)nacionalnoj grupaciji koja je njihov pouzdani politički satelit i koja je spremna na sve samo da zadrži privilegije koje ima u vlasti.“

„Boljeg izbora za takvu (kvazi)nacionalnu grupaciju u Tivtu nema- nažalost po nas Hrvate- od HNV-a i HGI-ja. Odlično poznajući gotovo tridesetogodišnju praksu vladavine DPS-a, koja se svodi na starorimsku maksimu divide et impera (podijeli pa vladaj)- suviše je u ovoj priči oko Miholjske Prevlake nekih indikativnih motiva da bi ponašanje HNV-a s tim u vezi bilo slučajno“- istakao je Abović koji je prije nekoliko godina napustio HGI smatrajući tu pratiju previše bliskom DPS-u.

Izvor:S.L

Najčitanije