23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Abović: “Vlast u Tivtu uveliko je prevazišla razinu apsurda imanentnu Kafkinom književnom opusu”

SO Tivat – foto arhiva Boka News

Da je živ i da može vidjeti ono što se zadnjih mjesec dana dešava u Opštini Tivat, Franc Kafka bi nesumnjivo pokušao uništiti sve ono što je napisao. Jer, nevjerovatni apsurdi koji se zadnjih mjesec dana gotovo svakodnevno dešavaju u organima tivatske lokalne uprave uveliko prevazilaze Kafkin imaginativni genij i doživljaj svijeta u kojem živimo kao apsurdnog i razumom nespoznatljivog mjesta. Kafka bi uništio sva svoja prozna djela zato što su dr Kus od Kredita, dr Snežana Matijević, koordinatori DPS-a za Tivat, članovi Opštinskog odbora DPS-a Tivat, potpredsjednici Opštine Tivat iz redova SD-a i HGI-ja i ostali iz neodgovorne i nesposobne bulumente koja je na vlasti u Tivtu zadnjih dana uveliko prevazišli razinu apsurda imanentnu Kafkinom književnom opusu, a time, konzekventno, i obesmislili njegovo literarno pregalaštvo. (Ovdje sam dužan dati jedno pojašnjenje. Naziv dr Kus od Kredita za dr Sinišu Kusovca nije nikakva uvreda, kako bi to moglo djelovati na prvi pogled.

U filozofiji jezika jedna od centralnih distinkcija je distinkcija između pojmova značenje i smisao; značenje i smisao nisu, naime, identični pojmovi. Prvi je o razlici između pojmova značenje (“Bedeutung” na njemačkom) i smisao (“Sinn” na njemačkom) u devetnaestom stoljeću pisao njemački matematičar, logičar i. filozof Fridrih Gotlob Frege. Po Fregeu, značenje jedne riječi ili jezičke konstrukcije je odnos te riječi ili jezičke konstrukcije u odnosu na stvarnost, a smisao način na koji je taj odnos osmišljen. To će reći, npr., da određenu zvijezdu možemo, u zavisnosti od smisla koji tom pojmu u datom trenutku želimo dati, nazivati i zvijezdom Danicom i zvijezdom Večernjačom. Po analogiji s tim, i ljudsko biće koje je jedno od protagonista ovog članka možemo imenovati na razne načine. Do decembra prošle godine to biće imenovali smo i nazivali dr Siniša Kusovac.

Međutim, poslije onoga što je u decembru prošle godine uradio da bi od Opštine Tivat dobio stambeni kredit, jezičkom predstavljanju suštine tog bića ime Siniša Kusovac više nije odgovarajuće; sad mu priliči isključivo naziv Kus od Kredita. Nadam se da će Tivćani imati razumijevanja za ovu moju sugestiju i da će je uvažiti kad je u pitanju svakodnevno imenovanje našeg budućeg v.d. predsjednika Opštine).

Kako drugačije objasniti, najprije, činjenicu da Opštinski odbor DPS-a Tivat pokreće inicijativu za smjenu predsjednice Opštine dr Snežane Matijević zbog loše realizacije investicija, a da je glavni pobornik njene smjene niko drugi nego potpredsjednik Opštine zadužen upravo za taj segment- za realizaciju investicija?! ( Valjda je, slijedeći principe zdravog razuma, Opštinski odbor DPS-a Tivat trebalo da pokrene inicijativu za smjenu potpredsjednika Opštine zaduženog za realizaciju investicija, dr  Kusa od Kredita, a ne dr Snežane Matijević. To se, gle čuda, nije desilo).

Tu, međutim, nije kraj apsurdima koji se zadnjih dana dešavaju u Opštini Tivat. Dr Snežana Matijević, žestoko javno ponižena gotovo jednoglasnom odlukom svojih dojučerašnjih “kolega” iz Opštinskog odbora DPS-a Tivat da je puste niz vodu, sama daje ostavku na svoju funkciju i- umjesto da sad (a kad će ako neće sad kad su uvreda i poniženje freški) dâ kontru ljudima koji su je tako brutalno ponizili, ona izjavljuje da ostaje lojalna DPS-u!!

I, konačno, finale apsurda: predlaganje- od strane odborničkog kluba DPS-a u SO Tivat- dr Kusa od Kredita za v.d. predsjednika Opštine!! Dakle, čovjek koji je- zbog funkcije koju je obavljao- objektivno odgovoran za lošu realizaciju investicija u protekle dvije godine umjesto da bude smijenjen sa svih funkcija, avanzuje. Pri tome- za razliku od njegovih kolega potpredsjednika Opštine Tivat iz redova HGI-ja i SD-a, kojima će na sjednici SO Tivat u srijedu biti izglasan prestanak njihovih mandata- na istoj sjednici neće biti Odluke o prestanku mandata dr Kusa od Kredita. Očito, sjednica SO Tivat u srijedu 11.07. biće više nego zanimljiva.

Cijenjeni sugrađani, namjera ovog mog članka nije bila da vas obeshrabrim u čitanju romana i pripovjedaka Franca Kafke; Kafkin opus je neprolazne vrijednosti i ne mogu ga ugroziti čak ni apsurdološke egzibicije aktuelnih tivatskih vlastodržaca. Namjera ovog članka je da vas (još jednom) podsjeti do koje mjere ste donijeli lošu odluku kad ste na lokalnim izborima u aprilu 2016. većinski glasali za DPS, SD i HGI. Nažalost, u pitanju je jedna od onih grešaka sudbinskog tipa, grešaka koje su najvjerovatnije nepopravljive za dugi vremenski period.

/Prof.dr Miomir Abović/

Najčitanije