24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

ACI marine u 2023. s rekordnim poslovnim prihodima

ACI u 2023. s rekordnim poslovnim prihodima, u 2024. nastavak ulaganja

Nacionalni lanac marina u Hrvatskoj, ACI, 2023. je završio s 35,9 miliona eura poslovnih prihoda, što je za 3,2 milijuna eura više nego u 2022., dok je neto dobit od 3,04 milijuna eura za oko 400 tisuća eura manja, pokazuje financijsko izvješće ACI-ja, iz kojeg ističu da su lani imali i porast prodaje u svim marinama.

Navodeći da su ostvareni poslovni prihodi u 2023. bili rekordni, iz ACI-ja dodaju da su prihodi od prodaje porasli za 2,9 milijuna eura ili za devet posto u odnosu na 2022., na 34,6 milijuna eura.

Najviše su porasli prihodi od usluge godišnjeg veza, za 2,1 milijuna eura u odnosu na 2022., a kažu da su ostvarili i pozitivan bruto financijski rezultat od 3,8 milijuna eura te EBITDA-u od 12,7 milijuna eura.

“ACI je u 2023., kada je obilježio 40 godina rada, zadržao stabilnost u poslovanju, uz kontinuirani angažman na daljnjem razvoju, prije svega diversifikaciji poslovanja. Rast ukupnih prihoda  od 3,2 milijuna eura očekivani je rezultat blagog porasta fizičkih pokazatelja, ali i dokaz da smo našim komercijalnim uvjetima uspješno odgovorili konkurenciji te općenitom stanju na tržištu”, komentira predsjednik uprave ACI-ja Kristijan Pavić.

Važnim drži i što su u sve 22 marine i sidrišta od Umaga do Dubrovnika rasli prihodi od prodaje, dodajući da najveće udjele u ostvarenim prihodima imaju marine Split i Dubrovnik, sa porastima od oko 600 tisuća eura u odnosu na 2022.

Za ACI marinu u Dubrovniku te još one u Rovinju, Cresu, Skradinu, Trogiru i Umagu naglašava da su u 2023. ostvarile rast prihoda od prodaje iznad 200 tisuća eura, te da taj rast čini 60 posto ukupnih prihoda od prodaje.

Pavić iznosi i da su u 2023. u sustav uložili 2,8 milijuna eura, većim dijelom u uređenje ACI marina Palmižana, Rab, Žut, Vodice i Pula, kao i da su ostvarili bruto dobit od 3,8 milijuna eura te realiziranu EBITDA-u od 12,7 milijuna eura.

Krajem 2023. u sustavu je bilo 336 zaposlenih ili pet više nego krajem 2022. godine.

“ACI je 2023. bio intenzivno angažiran u aktivnostima za produljenje trajanja važećih koncesijskih ugovora, što je dulji niz godina ključni rizik daljnjem razvoju te posebice daljnjim ulaganjima. Upravo stoga svoje strateške prilike traži i izvan granica postojećih koncesija, uz rad na njihovom produljenju”, dodaje član uprave za financije, korporativno pravo i ljudske resurse Ivan Herak.

“Uz poslovne iskorake te ulaganje u očuvanje i razvoj nautičke infrastrukture, fokus kompanije ostaje i na ishodovanju građevinske dozvole i početku prve faze u izgradnji ACI marine Rijeka koje se očekuje početkom 2024.”, dodaju iz te tvrtke, uz najavu da nakon toga planiraju početi graditi marinu, koja će, po njima, promijeniti nautičku kartu Hrvatske i Mediterana, ali unaprijediti svakodnevni život stanovnika cijele riječke regije.

U 2024. planiraju daljnja ulaganja u nautičku infrastrukturu i ponudu usluga ACI-ja od 12,5 milijuna eura, a i dalje će nastaviti ulagati napore za što skorije rješenje pitanja produženja koncesijskih ugovora koji u najvećoj mjeri ističu 2030., poručuju iz ACI-ja.

Izvor:Hina

Najčitanije