13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Gaza: Djeca umiru od neuhranjenosti, bolnice u kolapsu

Gaza – foto EPA

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim djelovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu Gaze – Kan Junisu i Rafi, gdje se, kako tvrde, nalaze primarne baze Hamasa.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF gađa civilne objekte, te da su od 7. oktobra, najmanje 29.954 Palestinca ubijena u izraelskim napadima na Gazu. Kako je navelo, 70.325 njih je povrijeđeno.

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajena razmatra mogućnost da vojnim avionima dostavi humanitarnu pomoć u Pojas Gaze, pošto kopnene isporuke postaju sve teže, prenio je Rojters, pozivajući se na neimenovani američki izvor.

Osim toga, i Kanada će početi sa ispuštanjem pomoći iz aviona u Gazu u narednih nedjelju dana.

Zvaničnici UN upozoravaju da je zbog izraelske okupacije četvrtina stanovništva Pojasa Gaze, od ukupno 2,3 miliona ljudi, na ivicu gladi, dok je Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je šestoro djece preminulo od dehidracije i neuhranjenosti u bolnici Kamal Advan i bolnici Šifa. Sedmoro maloljetnika nalazi se u kritičnom stanju.

Oglasili su se i Ljekari bez granica, koji su saopštili da su zdravstvene usluge u Gazi u “kolapsu”.

Šef Hamasa Ismail Hanije rekao je da ta palestinska grupa pokazuje fleksibilnost u pregovorima sa Izraelom, ali da je istovremeno spremna da nastavi borbu.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el Sisi izjavio je da bi uskoro mogao biti postignut dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Došlo je i do nove razmjene vatre Hezbolaha i Izraela. Hezbolaha je saopštio da je gađao izraelske lokacije i vojnike u blizini Birkat Risha, Ramtha i Samaka. Udari su izvedeni nakon onih koje je izveo Hamas iz južnog Libana na dvije vojne baze u sjevernom Izraelu.

Istovremeno, izraelska vojska je saopštila da je gađala nekoliko položaja na jugu Libana.

Oglasili su se i Huti koji su poručili da mogu da preispitaju raketne i napade dronovima na međunarodne brodove u Crvenom moru, tek kada Izrael okonča “agresiju” u Pojasu Gaze.

Najčitanije