26 C
Kotor

Slušaj online radio

Adriatic Artist: “Mare Nostrum” u Tivtu 3. maja

Adriatic Artists – arhiv

Drugog vikenda Festivala vjetra 2024. u Tivtu očekuje nas otvaranje kolektivne izložbe fotografija udruženja Adriatic Artists, naslovljene “Mare Nostrum”. Izložba na dva galerijska nivoa u JU Muzej i galerija Tivat biće svečano otvorena u petak, 3.maja, u 20 sati.

Riječ je o 11. zajedničkom izlaganju Adriatic Artists, grupe koja je nastala prije 11 godina i upravo u Tivtu imala svoju prvu izložbu. Tivat na neki način smatraju svojim domom, kaže za naš radio inicijator grupe i njen predsjednik, akademski slikar Boris Dragojević.

“Logično je da smo prepoznali projekat Jedriličarskog kluba Delfin i da smo se od početka pridružili Festivalu vjetra. Već prošle godine ogranizovali smo izložbu “Festival vjetra kroz prizmu objektiva” a saradnju nastavljamo i u okviru trećeg festivalskog izdanja. Naslov ovogodišnje izložbe- Mare Nostrum- odabrao je moj dokapetan kada je riječ o Adriatic Artists, fotograf Dragan Lopušina, koji se najviše angažovao i oko njene pripreme.”

Adriatic Artists je društvo vizuelnih umjetnika sa istočne obale Jadrana, koje čine profesionalni slikari i fotografi, ali i talentovani amateri, okupljeni s ciljem kreativnog druženja i razmjene, te zajedničkog digitalnog i izlaganja na kolektivnim izložbama. Savjet udruženja, pored Dragojevića i Lopušine, čine i fotografi Vilma Matulić, Jasmina Skroza i Sandra Luković, koji potpisuju selekciju 30 fotografija odabranih na konkursu za postavku izložbe MARE NOSTRUM na koji je stiglo preko 100 radova zabilježenih od Istre do Bojane.

“Da li je to sunčan dan? Da li to bljeskanje mora? Svetionik ili brod? Da li je to briškula i trešeta, šta god, samo da bude okupano solju i svjetlom Mediterana.  Izložbu smo koncipirali tako da nas na prvom galerijskom nivou očekuju kolor fotografije, dok ćemo na spratu imati crno-bijelu postavku,” najavio je Dragojević.

Izložbu Adriatic Artist “Mare Nostrum” otvoriće etnološkinja Danijela Đukić, direktorka JU Muzej i galerija Tivat koja od prvog izdanja organizaciono i logistički podržava Festival vjetra, a u muzičkom dijelu programa nastupiće tivatska vokalna umjetnica Dora Štampić.

Najčitanije