16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Advent na  Prčanj”

Protekla dva dana, u subotu i nedjelju, u Samostanskom Kompleksu svetog Nikole na Prčanju je održan Adventski sajam, koji je okupio domaće i inostrane izlagače, uglavnom žene koje su se predstavile svojim originalnim rukotvorinama, inspirisanim najradosnijim hrišćanskim praznikom.

Advent je liturgijsko vrjeme koje zapocinje četiri nedelje prije Božića, i to je radosno iščekivanje rođenja Gospodina našega Isusa Krista, pojašnjava nam don Željko Pasković, župik prčanjski i stolivski, koji je bio domaćin učesnicama Adventskog sajma.

-Župa Prčanj oje rganizovala  program pod nazivom “Advent na  Prčanj”. Smisao ovog sajma je da ljudi mogu kupiti prikladne poklone za svoje voljene koji su ručni rad, a ne serijski proizvedeni, a kako se u Samostanu organizuje škola crnogorskog jezika za raseljena lica sa područja Ukrajine i Rusije, tako je većina izlagača upravo bila sa prostora tih zemalja. Dio svojih prihoda su darovali za potrebe Caritasa kako bi škola nastavila djelovati i kako bi se realizirali ostali projekti koje Caritas ima u planu a koji zavise od dobročinitelja. Stoga se na najbolji način ostvaruje smisao pripreme za Božić da dobrim djelom pomognemo onome kome je pomoć potrebna, kazao je za Boka News don Željko Pasković, koji je i organizovao ovo dvodnevno druženje u susret katoličkom Božiću.

/M.D.P./

 Legenda: Klaustar Samstana sv. Nikole na Prčanj- Adventski sajam

Izvor:M.D.P.

Najčitanije