16 C
Kotor

Slušaj online radio

Aerodrom Tivat dobio prvi dio vrijedne nove opreme za opsluživanje aviona

Aerodrom Tivat – foto Boka News – jul 2023.

Aerodrom Tivat dobio je prvo dvoje od ukupno četiri komada samohodnih stepenica za ukrcaj i iskrcaj putnika iz aviona.

Riječ je o novoproizvedenoj aerodromskoj opremi koju je po narudžbi kompanije Aerodromi Crne Gore (ACG) napravila i isporučila komanioja “TBD Owen Holland” iz Velike Britanije po ugovoru koji su te dvije fime potpisale lani, u ukupnoj vrijednosti od 666.710 eura sa PDV-om. Tada je naručeno ukupno osam komada ovih samohodnih stepenica, od kojih su neke već isporučene aerodromu Podgorica dok je aerodrom Tivat dobio prvo dvoje od četiri komada stepenica koje su namijenjene toj vazdušnoj luci.

Nedostatak adekvatnog broja samohodnih i vučnih stepenica za ukrcaj putnika u avione u proteklom periodu bio je jedan od glavnih problema sa opremom za opsluživanje vazduhoplova na aerodromu Tivat. Tivatska vazdušna luka uskoro bi trebalo da dobije i dva nova vučna GPU agregata za snabdijevanje električnom energijom aviona dok su oni parkirani na aerodromskoj platformi. Procijenjena vrijednost te nabavke za koju su ACG raspisali tender je više od 193.000 eura. Aerodrom Tivat će uskoro dobiti i novo terensko vozilo “toyota hilux” vrijedno preko 40.000 eura, kao i deset novih zatvorenih vučenih kolica za teret vrijednih preko 60.000 eura sa PDV-om. Postupak za nabavku 25 otvorenih vučenih kolica za teret za aerodrom Tivat koji je bio dio tendera za nabavku ukupno 35 takvih kolica za oba crnogorska aerodroma, vrijednog 160.000 eura bez PDV-a, ACG su morali da ponište zbog manjkavosti u ponudama dviju firmi iz Srbije i Slovačke koje su konkurisale za tu javnu nabavku.

ACG su potpisali ugovor o izvođenju radova na sanaciji dijela krova upravne zgrade aerodroma u Tivtu. Posao vrijedan nešto preko 14.500 na tenderu je dobila firma “Montal DSD”. Završena je i sanacija i adaptacija internog puta za obilaženje perimetra oko ograde aerodromskog kompleksa što je koštalo skoro 40.000 eura.

/M. Mirjačić/

Izvor:Vijesti

Najčitanije