13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Aerodromi Crne Gore u sred špica sezone saniraju oštećenja na platformi aerodroma Tivat

Sa platforme aerodroma Tivat

Aerodromi Crne Gore raspisali su tender za izbor izvođača radova koji treba da završi hitnu sanaciju oštećenja na dijelu platforme i saobraćajnica aerodroma Tivat.

Radovi će se, kako se vidi iz tederske dokumnetacije, vršiti u sred špica sezone i to tokom noći kada je aerodrom zatvoren za saobraćaj, kako se njima ne bi ometalo izvođenje redovnih operacia vazduhoplova u radno vrijeme tivatske vazdušne luke. Ova operacije, iako se obavlja „u vrijeme kad joj vrijeme nije“, ipak neće osjetnije poremetiti funkcionisanje Aerodroma Tivat jer on ove sezone, zbog gubitka ruskog, bjeloruskog i posebno ukrajinskog tržišta, bilježi značajno smanjenje obima prometa u odnosu na lani i pogotovo godine prije izbijanja pandemije koronavirusa. Trenutno se naime, dnevno na aerodromu Tivat obavlja maksimalno 30-tak operacija vazduhoplova, dok je u rekordnoj 2019. godini u ovo doba aerodrom dnevno bilježio i do 120 operacija vazduhoplova.

ACG su 12.jula raspisali tender za „sanaciju oštećenja na platformi i saobraćajnicama“ Aerodroma Tivat, a za koji je rok za podnošenje ponuda samo sedam dana i završava se 19.jula. Procijenjena vrijednost ove javne nabavke je 39.000 eura bez PDV-a.

Riječ je o intervencijama na sanaciji dotrajalog i oštećenog asfaltnog zastora i nosećeg sloja na parking pozicijama 3 i 5 na platformi za komercijalnu avijaciju, a koja su primjetna već duže vrijeme i na čiju je potrebu hitne sanacije, duže vremena poslovodstvo ACG upozoravao menažment tivatke vazdušne luke. Situacija je toliko loša da na tzv. „petici“ asfalt i noseći sloj kolovozne konstrukcije na parking poziciji, polako popuštaju i ugibaju se pod teretom nogu stajnog trapa putničkih aviona C kategorije koji su zavisno od tipa i verzije vazduhoplova, teški između 70 i 80 tona.

ACG traže izvođača koji će u roku od pet dana (noći) od uvođenja u posao, obaviti uklanjanje ukupno 1.200 kvadratnibh metara površine oštećenog asfalta na parking pozicijama 3 i 5 i zamijeniti ga novim beton-asfaltnim  zastorom, iscrtati oko 60 metara dužnih nove horizontalne saobračajne signalizacije na tom dijelu platforme, te prikrpiti oštećeni asfaltni sloj na više lokacija duž saobraćajnica koje povezuju paltformu sa terminalom i drugim sadržajijma u toj vazdušnoj luci.

Sama činjenica da se ovakvi poslovi pod hitno obavljaju sada – u sred špica (kakve-takve) turističke sezone, pokazuje koliko je meandžment ACG predvođen izvršnim direktorom Goranom Jandreoskim i Odborom direktora na čijem su se čelu izmijenili Nebojša Đoković (DF) i Eldin Dobardžić (URA) neodgovorno pristupio pripremi vazdušne luke u Tivtu za ovu sezonu. Tivatski aerodrom je već godinama zapušten i zanemaren od bivšeg i aktuelnog menadžmenta ACG, što je bukvalno kulminiralo u poslednjih godinu dana od kada ACG vodi Jandresoki koji je izabran na međunarodnom oglasu što ga je raspisao Odbor direktora te državne firme.

Osim  što mu je osnovna infrastruktura poput platforme i terminalne zgrade u katastrofalnom stanjuu, aerodrom Tivat ne pruža ni najmanje lijepu sliku ni sa svoje tzv. landside strane koju vide svi putnici što dolaze ili odlaze sa terminala, jer su ACG u protekle dvije godine bukvalno iskasapili većinu zelenih površina pred terminalom i pretvorili ih u improvizovane parkinge za ustobuse ali i vozila zaposlenih u tivatskoh vazdupnoj luci. Uz to, do prije nekoliko dana, čak i glavana raskrsnica koja spaja prilazni put do terminala aerodroma sa Jadranskom magistralom bila je raskopana jer su su se nadležni tek u junu i julu mjesecu dosjetili da raskrsnicu treba proširiti.

U proteklih godinu dana mandata Jandreoskog i još par mjeseci preko toga koliko ACG vodi Odbor direktora sa dvojcem Đoković-Dobardžić na čelu, tivatska vazdušna luka nije dobila niti jedan komad nove opreme i tehnike koja koj je neophodna za rad, pa tako npr. ovdašnji aerodrom trenutno raspolaže mobilnim stepenicama za ukrcaj putnika u avione u broju dovoljnom da istrovremeno može opslužiti samo tri komercijalna aviona.

Najčitanije