15 C
Kotor

Slušaj online radio

Agencija UN-a potvrdila nove rekordne vrućine na Antarktiku

Antartik foto U. Marcelino – Reuters

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u petak je potvrdila novu rekordnu temperaturu na Antarktiku od 18,3 stepeni Celzijusa, izmjerenu u februaru 2020. godine.

Prije konačne potvrde svakog novog temperaturnog rekorda, WMO uvijek provodi provjeru preciznosti mjernih uređaja.

Raniji rekord iznosio je 17,5 stepeni Celzijusa, izmjerenih 2015. godine.

– Antarktičko poluostrvo (sjeverozapadni vrh blizu Južne Amerike) jedna je od regija koje bilježe najveće zagrijavanje na planeti, gotovo tri stepena Celzijusa tokom proteklih 50 godina. Ovaj novi temperaturni rekord u skladu je s dosad zabilježenim tokom klimatskih promjena, kazao je čelnik WMO-a Petteri Taalas.

Antarktički ledenjaci i ledene kape posljedica su sniježnih padavina a otapaju se u okean u blizini kopnenih obala. Njihovo pojačano otapanje utiče na razinu mora, upozorio je Alexander Haumann sa sveučilišta Princeton.

– Na zapadnoj Antarktici u proteklih 30 godina dolazi do pojačanog otapanja, i to bržeg od bilo kojeg većeg otapanja leda zabilježenog od posljednjeg ledenog doba, kazao je Haumann.

– Međutim, još uvijek ne znamo tačno na koji je način, i je li uopšte, to pojačano otapanje povezano s klimatskim promjenama izazvanim ljudskim djelovanjem, dodao je.

Izvor:HINA

Najčitanije