24.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Pojačan inspekcijski nadzor na primorju

Plaža HN foto M. Dobrilovi’

Uprava za inspekcijske poslove pripremila je plan pojačanog nadzora tokom ljetne turističke sezone. Od sljedeće sedmice oko 70 inspektora ostaće na crnogorskom primorju naredna dva mjeseca, s ciljem vršenja pojačanih kontrola i inspekcija u primorskim opštinama.

Većina općina na obali formirala je lokalno Koordinaciono tijelo za praćenje turističke sezone, u koje su uključeni inspektori iz Uprave za inspekcijske poslove, kako bi preventivno intervenirali u provođenju nadzora i očuvanju trenutne epidemiološke situacije, rekao je direktor Uprave za inspekcije Poslovi Ilir Harasani na konferenciji za novinare.

Što se tiče organizacije događaja na otvorenom, Uprava za inspekcijske poslove vršit će pojačani nadzor, u skladu s važećim mjerama.

U vezi sa planiranim koncertom na Velikoj plaži u Ulcinju 4. jula 2021. Prema preporukama Instituta za javno zdravlje, Uprava za inspekcijske poslove kontrolirat će svaki od 4 planirana ulaza u prisustvu 1 epidemiologa, 1 zdravstvenog i sanitarnog inspektora i ukupno 3 inspektora UIP-a iz drugih inspekcija.

-Posjetitelji će biti kontrolirani na takav način da će se posjetitelji koji u posljednja 72 sata nemaju negativan test na kovid 19 ili ne stariji od 90 dana pozitivnog testa na virus, testirati na brze testove koji će se pružiti svaki ulaz, objasnio je Harasani.

Zajednički cilj svih vlasti je očuvanje zdravlja građana i trenutne povoljne epidemiološke situacije, a u ovom dijelu UIP će aktivno provoditi sve mjere i radnje u cilju realizacije uspješne turističke sezone.

Najčitanije