11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Agencija za zaštitu ličnih podataka nakon dvomjesečnog ćutanja, usvojila žalbe tivatskog opozicionara

Tivat – Photo Anton Markovićv- Boka News

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) donijela je riješenja da je Opština Tivat postupila protivno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama jer u zakonskom roku nije donijela riješenja po tri zahtjeva koje je za slobodan pristup informacijama u posjedu lokalne uorave Tivta podnio Goran Božović, nosilac istoimene gražanske liste za predstojeće lokalne izbore u tom gradu.

Božović je od Opštine tražio spisak svih osoba koje su po bilo kojem osnovu,  na dan 1.februar ove godine bili na platrnosm spisku lokalne samouprave, kao zaposleni na određeno ili neodređeno vrijeme, odnosno angažovani po ugovorima o djelu odnosno privremenim i povremenim poslovima. Tražio je i podatke o isplatama sa tekuće budžetske rezerve Opštine Tivat u peridu od 27.jula prošle do 31.januara ove godine, kao i kopije finansijskih izvještaja o naplati korišćenja, odnosno zaupa multimedijalne sale u zgradi Opštine Tivat od 26.septembra prošle, do 31.januara ove godine. Sve ove zahtjeve za slobodan prostup informacijama Božović je podnio Sekretarijatu za finansije i lokalne javne prihode Opštine Tivat 31.janaura, ali iz tog organa ni nakon isteka zakonskog roka, uošte na njih nisu odgovorili. Zbog toga se Božović 22.marta žalio AZLP-u, a tek prije dva dana dobio je njena riješenja koja su navodno, donesena 8.maja.

U sva tri slučaja Agencija na čijem je čelu Sreten Radonjić prihvatila je žalbu Božovića i donijela riješenja kojim a utvrđuje da Sekretarijat za finansije i lokalne javne prihode Opštine Tivat kojim rukovodi Rajka Jovićević (DPS), nije postupio po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, zbog čega AZLP nalaže tom organu da u roku od 15 dana od dana prijema njene odluke, donese riješenja vezano za Božovićeve zahtjeve za slobodan pristup informacjama.

„AZLP je konačno, nakon javne prozivke, reagovala i nakon dva mjeseca usvojila žalbe za ćutanje uprave koje sam podnio 22.marta. Sada je svima jasno da Sekretarijat za finansije i lokalne javne prihode Opštine Tivat krije podatke: ko je sve na platnom spisku Opštine Tivat, kako se samovoljno i netransparentno troše sredstva sa tekuće budžetske rezerve i kako je omogućeno DPS-u da zloupotrebljava državnu imovinu, neplaćanjem zakupa za korišćenje multimedijalne sale.”- napisao je jule Božović na fejsbuku.

On se zapitao da li će sada Opština Tivat i odgovorno lice u njoj biti kažnjeni u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, jer nijesu u zakonskom roku (15 dana) dostavili rješenja po njegovim zahtjevim. Kazna koju bi AZLP po zakonu po tom osnovu mor ala “odrezati” Opštini je od 500 do 20.000 eura, a za odgovorno lice – sekretarku Jovićević, kazna bi trebala biti u iznosu od 200 do 2.000 eura, po svakom predmetu.

“Da li će AZLP i odgovorno lice u njoj (Sreten Radonjić) biti kažnjeni u skladu sa navedenim zakonom jer nijesu u zakonskom roku (15 dana) dostavili rješenja po žalbi (čak ako zanemarimo činjenicu da im je potrebno 12-20 dana da dostave napisano rješenje od Podgorice do Tivta. Kazna za Agenciju je od 200 do 2.000 eura, a u istom iznosu i za odgovorno lice u Agenciji, po predmetu.”- naveo je Božović.

On se zapitao da li je postojeći Zakon o slobodnom prustupu informacijama “mrtvo slovo na papiru i da li se samo fingira njegova upotreba”.

“Ovakvih dokumenata o bahatom, neodgovornom, neefikasnom, neažurnom, nesavjesnom i nezakonitom radu Opštine Tivat, ali i Agencije, čak i Upravnog suda imam mnogo, i biće sve objavljeno uskoro.”- najavio je Božović na fejsbuku.

Izvor:S.L

Najčitanije