24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

AIDA krenula na prvo putovanje svijetom

AIDAcara

„AIDAcara“ krenula je 17. oktobra iz Hamburga na prvo svjetsko krstarenje AIDA Cruises.

116-dnevno krstarenje širom svijeta odvest će brod u 41 luku u 23 zemlje na pet kontinenata do 10. februara 2018. godine.

Glavna obilježja putovanja su, između ostalog, Uskršnji otoci, Novi Zeland i Australija, Glava šećera u Rio de Janeiru i Maldivi.

Prije no što su se „AIDAcara“ i oko 1.100 gostiju oprostili od Hamburga, kapetan Lars Krüger napravio je kratku plovidbu s terminala za krstarenje u Steinwerdu oko luke prolazeći Hafencity i Elbphilharmonie.

Nakon toga, brod je krenuo prema Altoni gdje je vatrometom osvijetljeno noćno nebo na d Hamburgom. Oko 2.000 gledatelja pratilo je oproštaj „AIDAcare“ s obala rijeke Elbe ili uživo na Facebooku.

Iz Hamburga, „AIDAcara“ krenula je u Južnu Ameriku preko Southamptona, Lisabona, Funchala (Madeira) i Praie (Cape Verde).

31. oktobra, Neptun i njegova pratnja očekuju se na krštenju gostiju i posade kada će po prvi puta prijeći ekvator. Odredišta kao što su Recife i Rio de Janeiro (Brazil), Montevideo (Urugvaj), Buenos Aires (Argentina) i Ushuaia u Tierra del Fuego samo su neke od stanica na putu prije nego što „AIDAcara“ stigne iz Valparaisa (Čile) na Uskršnji otok.

Krstarenje se nastavlja na Tahitiju, Mooreu i Bora Bori na rajskom jugu Francuske Polinezije. Ostale stanice kao što su Auckland (Novi Zeland), Sydney (Australija), Veliki koraljni greben, Bali, Singapur i Maldivi svakako će oduševiti sve putnike na kruzeru.

8. oktobra 2018., drugi brod će krenuti na krstarenje svijetom iz Hamburga. Plovidba do 2. februara 2019., u trajanju u 117 dana povest će putnike „AIDAaure“ u 41 luku u 20 zemalja i na četiri kontinenta.

Mnoga od odredišta bit će po prvi put posjećena u povijesti AIDA-e. To su Južna Afrika, Namibija, Melbourne, Tasmanija i Južna mora otočnog arhipelaga Fidžija, Samoa i Nova Kaledonija.

Najčitanije