31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Akcija “Boka” – Država protiv kavačkog i škaljarskog klana

Akcija Boka

“Službenici Uprave policije MUP-a – Sektora kriminalističke policije su, zajedno sa službenicima CB Herceg Novi, OB Kotor i OB Tivat, a u sadejstvu sa službenicima CB Podgorica, CB Nikšić, CB Budva, SAJ i PJP, u koordinaciji sa tužilaštvom i postupajući po pribavljenim naredbama sudija za istragu osnovnih sudova u Herceg Novom i Kotoru, u okviru aktivnosti koje policija preduzima u cilju borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa (OKG), danas izveli akciju ‘Boka”, saopšteno je iz Uprave policije.

Policija je na dvadesetjednoj lokaciji u Kotoru, Tivtu i Herceg Novom pretresla stanove, druge prostorije i imovinu članova organizovih kriminalnih grupa Kavač i Škaljari, kao i njima bliskih osoba.

Policija je u akciji pronašla i oduzela 16 vozila visoke klase marki ‘BMW’; ‘VW’, ‘Audi’, ‘Porsche’, od kojih su neka imala odgovarajući stepen zaštite.

Oduzeta su i tri motocikla, više od 30 mobilnih telefona i SIM kartica, od kojih i jedan dio stranih SIM kartica.

“Među oduzetim telefonima su i telefoni marke ‘Blackberry’ sa visokom nivoom kripto – zaštite, koji se koriste kao vid sigurne komunikacije; više tablet i lap top računara i USB memorija za skladištenje podataka”, navodi se u saopštenju policije.

Akcija Boka

U velikoj akciji oduzeto je i pet pištolja i isto toliko pušaka, koji će, kako poručuju iz policije, biti predmet daljih provjera i vještačenja.

Među oduzetim predmetima je i  više od 650 komada pištoljske i puščane municije različitog kalibra,  pancir i metalni boks, optički nišan, kao i 8.000 eura.

“Oduzeta je i dokumentacija o različitim vrstama novčanih transkacija, koje će biti predmet daljih provjera, dokumentacija sa različitim vrstama šifrovanih poruka, veći broj ugovora o kupoprodaji nepokretnosti i novčanim pozajmicama; i veći broj vizit kartica sa kontaktima u zemljama Južne Amerike”, kazali su iz policije.

Akcija Boka

Kako ističu, u toku je postupak prikupljanja obavještenja od više lica – članova organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih lica, koja su pretresena.

“Sve navedeno što je oduzeto biće predmet dalje kriminalističke obrade, analiza i vještačenja. Slijede dalje službene mjere i radnje koje će biti preduzete u komunikaciji sa tužilaštvom”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije