9 C
Kotor

Slušaj online radio

Akcija Službe zaštite i spašavanja i organizacije Help: Građanima na poklon 20 protivpožarnih aparata

SZP HN

U saradnji Službe zaštite i spašavanja i humanitarne organizacije „Help Montenegro“ mještanima naselja Čenići u Sutorini i stanarima solitera Pete crnogorske brigade i Norveške ulice u Igalu danas je uručeno 20 protivpožarnih aparata.

Kako je kazao Zoran Gamber iz Službe zaštite i spašavanja, te lokacije nisu slučajno izabrane.

-Prepoznali smo ih kao rizične i slabo opremljene protivpožarnom opremom, tako da smo u dogovoru sa humanitarnom organizacijom „Help“ uspjeli da nabavimo 20 PP aparata koje ćemo podijeliti upravnicima solitera u Igalu i vlasnicima montažnih objekata u naselju Čenići u Sutorini, kazao je Gamber i dodao da je ovoj akciji prethodilo održavanje radionica u tim naseljima, kao i u Drenoviku, gdje su takođe podijeljeni aparati na ugroženim lokacijama.

Gamber je istakao iznimnu važnost formiranja skupština stanara stambenih objekata, i to što prije. Napominje da nabavka osnovne opreme u vidu PP aparata i hidrantskih ormara ne iziskuje velika sredstva, a spriječavanje požara u najranijoj fazi može spasiti nečiji život i materijalna dobra.

-Jako je važno da se nabavi protivpožarna oprema. Službenici zaštite i spašavanja ovu akciju rade volonterski i kako bi probudili svijest kod naših sugrađana, ali su stanari u obavezi da hodnike i prolaze drže prohodnim i urednim, a objekat opremljen protivpožarnom opremom, objasnio je Gamber.

On podsjeća da su ranije održane radionice sadržile teorijski dio, kroz koji je ukazano na probleme o zapriječavanju protivpožarnih stepenica i prolaza, a nakon toga i praktični dio u kojem je prikazana upotreba PP aparata.

Upravnik stambene zgrade br. 1 u Ulici V crnogorske brigade u Igalu, Gordon Beko, mišljenja je da bi radionicama na temu zaštite od požara trebalo da prisustvuje veći broj ljudi. Vjeruje da svijest građana treba da bude na višem nivou, posebno kada je u pitanju organizovanost i preventivno djelovanje.

Najčitanije