16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – Urušilo se Šetalište

Dio Šetališta Pet Danica na Savini (kod bivše Meteorološke stanice) danas oko podne se urušio kada je preko njega prelazio kamion Komunalno stambenog preduzeća koji je odvozio posječena stable palmi.

Vozač kamiona Željko Marković nije povrijeđene.

Desilo se ono na šta već nekoliko godina upozoravaju mještani koji žive u tom dijelu priobalja i o čemu su obavještavali JP Morsko dobro, ali i lokalnu vlast. Davor Jelić koji u blizini ima kuću  i koji je bio očevidac “propadanja” kamiona, kaže da je jedno vrijemetim dijelom  saobraćaj bio zabranjen, ali da to nesavjesni pojedinci nisu poštovali. Prije dvije godine na istom mjestu je “propala” dizalica.

Zbog nestručnih radova na izgradnji kanalizacionog koletora u trupu Šetališta dodatno je destabilizovan potporni kameni zid dug 50 tak metara i visok preko tri metra, između Ćorovića plaže i Golden Bay na Savini. Zid je godinama  podlokavalo  more  i na njemu su vidljive  rascjepine.

Urušilo se Šetalište

Kada je građen kolektor umjesto suvomeđe koja je bila sa unutrašnje strane, nasut je pjesak koji , kroz već vidljive pukotine, more ispira i tako  kameni zid ostavilj bez potpore.

Sekretar za komunalno stambene poslove Aleksandar Kovačević kaže da kolektor nije oštećen, a da će od JP Morsko dobro tražiti hitnu sanaciju .

Da bi se ova podzida građena početkom prošlog vijeka kada je uz more izgrađena i željeznička pruga,   zaštititla od urušavanja,  stručnjaci su ustvrdili da je neophodno  sa morske strane postaviti velike stijene koje ublažavaju djelovanje mora i morskih talasa, na čemu insistiraju i mještani.

 /S.Kosić/

Izvor:S. Kosić

Najčitanije