28 C
Kotor

Slušaj online radio

Akcija Unije pomoraca iz Kotora – prikupljaju novac za pomoć porodicama povrijeđenih pomoraca sa “MSC Rachele”

Foto www.fleetmon.com

Unija pomoraca iz Kotora pokrenula je humanitarnu akciju namijenjenu trojici naših pomoraca koji su prije nekoliko dana povrijeđeni prilikom eksploziuje i požara na kontejnerskom brodu “MSC Rachele” na kojem su bili članovi posade.

Dok je brod italijansko-.švajcarske kompanije “Mediterranean Shipping Company” bio u plovibni od italijanske luke Napoli prema francuskoj luci Fos Sur Mer, u strojarnici “MSC Rachele” je 21.juna došlo do eksplozije i požara u kojem su povrijeđena tri crnogorska pomorca: Kotorani V.V. (36) i V.K. (31) teško su povrijeđeni, a Baranin N.N. (24) lakše. Brodu koji se u tada nalazio na oko 20 milja udaljenosti od francuske obale u blizini Tulona, odmah je u pomoć priskočila francuska Ratna mornarica čiji su helikopteri evakuisali povrijeđene sa “MSC Rachele”.

Najteže povrijeđeni zbrinuti su u vojnoj bolnici “Sainte-Anne” u Tulonu, dok je lakše povrijeđeni mornar prebačen u međukomunalni bolnički centar. Pomorac iz Bara je, kako je tada rečeno, nije životno ugrožen i on bi nakon najmanje jednomjesečnog liječenja, mogao iz Francuske da bžude prebačen u Crnu Goru. Stanje dvojice Kotorana mnogo je ozbiljnije jer su oni zadobili teške opekotione od vrelog motornog ulja koje ih je zalilo prilikom havarije i eksplozije na glavnom brodskom stroju. Njih dvojica životno su ugroženi pa je u međuvremenu jedan prebačen u Lion, na specijalizovanu kliniku za opekotine, jednu od najboljih i najvećih u Evropi. Tamo se, kako saznajemo, radi specijalizovani tretman za regeneraciju kože u saradnji sa američkim stručnjacima. Drugi Kotoranin do daljnjeg ostaje u Tulonu, u vojnoj bolnici “Sveta Ana”.

Foto Twitter – Préfecture maritime de la Méditerranée – sa uviđaja

“Kolege, naši pomorci, koji su na liječenju u Francuskoj su još pod budnim nadzorom doktora, a stanje je veoma ozbiljno. Pomorcima je obezbjeđeno liječenje i potrebni uslovi shodno trenutnim potrebama”- saopšteno je juče iz Unije pomoraca iz Kotora, uz napomenu da se porodice povrijeđenih “osim zabrinutosti i neizvjesnosti za njihovo zdravlje, moraju se nositi i sa nekim neplaniranim troškovima koji su možda van njihove mogućnosti na duge staze.”

“Putovanja zarad podrške svojim sinovima, supružnicima i roditeljima, smještaj u Francuskoj, boravak kao i drugi troškovi koji se pojavljuju nisu baš ni prijatni niti mali, te vas ovim putem molimo da se aktivno pridružite akciji prikupljanja novčanih sredstava koji će biti proslijeđeni porodicama povrijeđenih kolega. Bar na taj način da pomognemo nekome koji dijeli naš hleb, naš način života i rada. Uz ružan podsjetnik da se to može desiti svakome od nas, apelujemo da iskažete solidarnost kako ste i do sada radili u akcijama koje smo pokretali.

Dobro se dobrim vraća!”-objavljeno je juče na sajtu Unije pomoraca sa pozivom svima koji mogu, da sredstva uplaćuju na žiro račun tog udruženja u NLB banci.

Sve uplate sa svrhom „Donacija“ možete uplatiti na račun Unije pomoraca.

NLB Banka ž.r. 530-24798-18

Kontejnerski brod “MSC Rachele”, koji plovi pod panamskom zastavom, je 334 metra dugačak brod velikog kapaciteta i nosivosti oko 100.000 tona. Na njemu je u momentu havarije, bilo 20 članova posade, ali su povrijeđena samo trojica strojara iz Crne Gore.

Izvor:S.L.

Najčitanije