12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, istorije, popularne istorije i knjiga za mlade.

Sakupljač svetova knjiga je autora Ilije Trojanova koji je sredinom 19. vijeka krenuo stazama kojim se kretao ser Ričard Frensis Barton, britanski oficir, pustolov i špijun. Iz te avanture nastao je ovaj roman koji je dobio nagradu Lajpciškog sajma knjiga. Da bi ga napisao Trojanov je krenuo u Indiju,  Tanzaniju, Arabiju. Proučavaj je islam prije nego što će, baš kao i Barton krenuti na hadžiluk. Kao i on živio je u Bombaju i Barodi. Ginter Gras je ovaj roman nazvao velikim evropskim romanom. Priča je ovo o Britancu koji se svrstava među najneobičnije ljude XIX vijeka, inače bogatog ekscentricima. Izdavač je Zlatni zmaj.

Voli me više od svega na svijetu Mire Furlan emotivna je, moćna proza u kojoj pratimo sazrijevanje mlade intelektualke i život glumice koja upoznaje lice i naličje slave. Duboko potresna knjiga koje ne dopušta ravnodušnost. Uz visprene, duhovite i katkad cinične uvide, ova ispovijest je više od puke autobiografije. Ona je svjedočanstvo o osjećanju nepripadanja, o sunovratu ideala, o tome šta znači biti žena u ovom svijetu i o snazi koju bezuslovna ljubav pruža. Ova knjiga sa puno sentimenta, suza i smijeha, evocira ne samo Miru Furlan, već i cio jedan svijet, izgubljen ali ne i zaboravljen. Izdavač je Booka.

Priručnik za solidan život roman je Olivere Zulović. Priča je ovo o Ljubici i Ljubi, njihovom  nježnom prijateljstvu. Njih dvoje hrabro kreću u nezaboravnu avanturu kako bi pokušali ispraviti loše stvari u životu. Kroz roman se isprepliću i njihovi odnosi sa roditeljima koji na život gledaju iz sasvim drugog ugla, ali i u neprestanom preispitivanju da li je ono što čine ispravno ili ne. Priručnik za solidan život knjiga je pisaana kroz prizmu djeteta, a u suštini, namijenjena je odraslima. Izdavač je Lom.

Điro d’Italija knjiga je Dina Bukatija. Osamnaestog maja 1949. iz broda Saturnija iskrcala su se u Palermu 102 biciklista, uključujući i gigante italijanskog biciklizma Fausta Kopija i Đina Bartalija. Ovo trideset drugo izdanje Điro d’Italije bilo je nezaboravno i zato što je imalo za izuzetnog hroničara upravo Bukatija. Pisac i novinar gradi portret euforične i nemirne Italije i sportista spremnih da vrate nešto sreće narodu koji se  oporavljao od siromaštva i ratnih razočaranja. U ovom modernom epu biciklisti su heroji suočeni sa lošim vremenom, umorom, ali i obožavanjem naroda. Izdavač je Laguna. 

Plakali smo bez suza knjiga je u kojoj nam autor Gideon Grejf prenosi svjedočenja Jevreja iz Aušvica, pripadnika Radnih odreda. Oni koji su preživjeli pakao zvani Aušvic tvrde da niko ne može istinski razumjeti ono što se dešavalo u logoru osim onih koji su to iskusili. Ko god bude čitao odgovore na pronicljiva i značajna pitanja koja je dr Grejf uputio šestorici pripadnika Radnih odreda, neće moći a da ne uzme k srcu njihova svakodnevna iskustva u krematorijumu Aušvic-Birkenaua, svakodnevne živote izložene poput rane zasječene preciznim hirurškim skalpelom. Izdavač je Knjiga komerc.

Godinu dana u životu stare Grčke knjiga je Filipa Metizaka. Godina je 248. prije naše ere. U čitavoj staroj Grčkoj vlada napetost. Bliže se, naime, 133. Olimpijske igre. Održavane u čast vrhovnog boga Zevsa, one su bile mnogo više od sportskog nadmetanja. To je bila dobra prilika da trgovci, muzičari i ugostitelji dodatno zarade, da sponzori pokažu svoje bogatstvo, a vladari uspijeh svojih sportista. Provešćemo godinu dana u raznolikom društvu starih Grka, od odbjeglog roba, diplomate, atletičara pa do buduće nevjeste i osjetiti kako kulminira raspoloženje uoči samog takmičenja. Izdavač je Laguna.

Ostrvo s blagom roman je Roberta Luisa Stivensona. Inspirisan slikama i pričama iz svog djetinjstva Stivenson ga je napisao za svog sina, a sve je počelo mapom koju je nacrtao, da bi njom prekratili kišno popodne. Ovo je jedna od najčitanijih priča o karipskim piratima i zakopanom blagu. Džim Hokins, sin vlasnika krčme, sticajem okolnosti uzima mapu zakopanog blaga iz kovčega mrtvog piratskog kapetana. Odlučuje da se povjeri lokalnom vlastelinu i doktoru, i u njihovom društvu kreće na put ka ostrvu. Međutim, na brod se ukrcala i grupa prikrivenih pirata, koji su spremni na sve da bi se dokopali blaga. Izdavač je Otvorena knjiga.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije