23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Akcije protiv krivolovaca u Boki Kotorskoj dale rezultate

Stop krivolovu – foto Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Nakon trećeg sastanka Radne grupe za suzbijanje nelegalnog ribolova, patrolnim brodom Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, sprovedene su akcije kontrole na području Bokokotorskog zaliva, prilikom koje je kontrolisan veći broj zatečenih lica, kako sportskih ribolovaca, tako i privrednih ribara, saopšteno je iz Ministarstva.

U ovim akcijama, u kojima su učestvovali Inspektori za morsko ribarstvo iz Kotora i Herceg Novog, rukovodilac jedinice patrolnih brodova i čamaca Herceg Novi, predstavnici Ministarstva i članovi građanske inicijative “Stop krivolovu”, patrolnim brodom  obiđen je kompletan teren na potezu Opatovo-Morinj-Lipci-Risan-Perast-Bijela-Herceg Novi-Igalo.

-Tokom akcije iz mora su odstranjivani nelegalni i neobilježeni ribarski alati i oprema postavljena od strane nepoznatih vlasnika, i to šest  samolovki, dvije vrše, dva parangala za hobotnice na kojim je bilo po 20 zamki, jedna neobilježena mreža stajačica od oko 100 metara itri povezane neobilježene mreže u dužini od oko 600 metara-navode iz ministarstva.

U saoptenju se dodaje da su  ovom prilikom izdata i dva prekršajna naloga kojima su novčano kažnjeni zatečeni prekršioci.

Stop krivolovu – foto Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

-Sav nelegalni ribarski alati i oprema je uništena, a zatečeni ulov vraćen u more, osim povezanih mreža koje su nepropisno postavljene u more od strane privrednog ribara, kojem je nakon identifikacije i okončanja prekršajnog postupka alat vraćen.

Ovim putem upozoravamo da su svi sportski ribolovci u skladu Zakonom o morskom ribarstvu i marikulturi dužni da propsino izvrše obilježavanje ribolovnog alata (jedne vrše) i to na način što će ispisati broj dozvole, dok privredni ribari ispisuju broj ribolovnog plovnog objekta upisanog u dozvoli za obavljanje privrednog ribolova.

Ministarstvo će i u narednom periodu, u cilju očuvanja našeg nacionalnog bogatstva, kroz rad Radne grupe za borbu protiv nelegalnog ribolova nastaviti sa raznim akcijama i aktivnostima u cilju suzbijanja svih vidova nelegalnog ribolova-zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije