3 C
Kotor

Slušaj online radio

Aktiviranje garancija, ako Crna Gora ne plati ratu za brodove?

Brod KOTOR kompanije Crnogorska plovidba

Ukoliko Vlada za 15-ak dana ne plati rate za brodove Crnogorske plovidbe i Barske plovidbe postoji opasnost da se aktiviraju državne garancije i da kineska Eksim banka naplati odjednom cjelokupni iznos duga brodarskih kompanija, piše Pobjeda.

Brodarskim kompanijama je ostalo da vrate Kinezima još 66 miliona dolara kredita, a gotovo je izvjesno da brodarske kompanije ni ove godine neće moći same da plaćaju rate za te kredite.

Iz Barske plovidbe Pobjedi je saopšteno da su već nagovijestili Vladi da će im najvjerovatnije nedostajati tri miliona eura za plaćanje dvije ovogodišnje rate.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja u prethodna dva dana nijesu odgovorili na pitanja Pobjede da li će Vlada platiti rate za brodove, kao i da li je to moguće s obzirom na to da je donešena odluka o privremenom finansiranju, a nije usvojen budžet za ovu godinu.

Garancije

Prema saznanjima Pobjede, Kinezi bi najvjerovatnije, u slučaju da im se do tog roka ne isplate rate, prvo poslali upozorenje Vladi i dali neki novi rok za plaćanje rata i u komunikaciji sa predstavnicima Vlade možda sačekali mjesec ili dva da im se isplate rate, ali to ipak ne isključuje rizik da Eksim banka možda već ovog mjeseca odluči da naplati odjednom cjelokupni dug i da aktivira državne garancije.

U crnogorskim brodarskim kompanijama, prema saznanjima Pobjede, ne vjeruju da će brodovi biti zaplijenjeni, jer ova plovila nijesu pod hipotekom.

Prve ovogodišnje rate kredita ukupne vrijednosti 4,64 miliona dolara dospijevaju 21. januara, a Vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje ovih kredita pri kupovini četiri broda.

Prema ugovoru, kad dužnik prestane da plaća, garancije padaju i banka naplaćuje kompletan dug. Da su brodovi uzeti na lizing, onda bi Crna Gora ostala bez njih.

Crnogorska plovidba – 21. maj

Kompanije

Iz Barske plovidbe su saopštili Pobjedi da su im osim tekućih operativnih troškova koje kompanija ima u ovoj godini, najznačajnije obaveze dvije rate kredita od kojih prva rata dospijeva 21. januara u iznosu od 1,94 miliona dolara i druga rata koja dospijeva 21. jula u iznosu od 1,92 miliona dolara.

“Barska plovidba nije u mogućnosti da samostalno vraća kredit uzet za kupovinu brodova, zbog čega nam je neophodna pomoć države. Kompanija je nagovijestila resornom ministarstvu da će nam za vraćanje dvije rate kredita u ovoj godini najvjerovatnije nedostajati oko tri miliona eura, koja sredstva bi bilo neophodno predvidjeti budžetom za sljedeću godinu”, kazali su iz barske kompanije.

Najčitanije