14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Američka komanda upozorila na ekološku opasnost od broda koji su pogodilo Huti

Brod koji su pogodili Huti

Teretni brod sa đubrivom koji je potonuo u Crvenom moru posle napada jemenskih Huti pobunjenika predstavlja rizik za životnu sredinu, upozorila je američka Centralna vojna komanda (Centcom).

Huti su 19. februara preuzeli odgovornost za napad na brod “Rubimar” (Ruymar), koji je prevozio đubrivo, plovio je pod zastavom Beliza, a njim je upravljala libanska kompanija.

Vlada Jemena je 2. marta objavila da je brod potonuo.

Američka centralna komanda (Centcom) potvrdila je 2. marta uveče da je brod potonuo u Crvenom moru pošto je bio pogođen protivbrodskom balističkom raketom prethodnog meseca.

“Oko 21.000 tona đubriva na bazi fosfata i sulfata amonijuma, koji je prevozio brod, predstavlja ekološki rizik u Crvenom moru”, saopštio je Centcom.

Američka komanda je dodala da potonuli brod predstavlja rizik i zbog toga što bi drugi brodovi mogli da ga zakače pod vodom.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, prevoz kontejnera preko Crvenog mora pao je za trećinu ove godine zbog nastavka napada jemenskih Huti pobunjenika.

Pokret Huti od početka rata Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze u znak podrške Palestincima napada brodove u Crvenom moru, a ovo je prvi kojeg su uspeli da unište.

Mnogi brodovi ne koriste uobičajene rute, a potonuće broda za rasuti teret “Rubimar” (Rubymar) nosivosti 40.000 tona bi moglo da dovede do daljeg zastoja u saobraćaju, što bi potencijalno moglo da poveća cene robe u svetu i utiče na isporuke pomoći Bliskom Istoku.

Rubimar je napustio Ujedinjene Arapske Emirate i krenuo ka bugarskoj luci Varni kada je pogođen sa dve rakete. Njegova posada je napustila brod i evakuisana je na bezbedno mesto.

Još nekoliko organizacija izrazilo je zabrinutost za ekološku pretnju koju predstavlja potonuli brod.

Satelitski snimci pokazuju da se nafta širi iz potonulog broda.

Prema bezbednosnoj pomorskoj agenciji UKMTO kojom upravlja britanska mornarica, brod se nalazio 35 nautičkih milja (65 kilometara ) od jemenske luke Moka, na jugozapadu kada je napadnut.

Izvor:AFP

Najčitanije