20 C
Kotor

Slušaj online radio

Američka vojska saopštila da je pronašla senzore iz kineskoga špijunskog balona

Američka vojska pronašla senzore iz kineskoga špijunskog balona
Foto: U.S. Fleet Forces/U.S. Navy photo / via Reuters

Američka vojska priopćila je u ponedjeljak da je pronašla ključnu elektroniku iz kineskog balona koji je 4. februara srušio američki borbeni zrakoplov u blizini obale Južne Karoline, uključujući ključne senzore koji su se vjerojatno koristili za prikupljanje obavještajnih podataka.

– Posade su uspjele izvući važne krhotine s mjesta, uključujući sve identificirane dijelove prioritetnih senzora i elektronike, kao i velike dijelove strukture, navodi se u priopćenju Sjevernog zapovjedništva američke vojske.

Kineski balon, za koji Peking negira da je bio špijunski uređaj, tjedan dana letio je iznad Sjedinjenih Država i Kanade prije nego što je predsjednik Joe Biden naredio da se sruši.

Zbog te epizode odnosi Washingtona i Pekinga postali su zategnutiji, pa je glavni američki diplomat odgodio put u Kinu.

Istodobno, američka vojska kontrolira nebo ne bi li pronašla druge objekte koji nisu bili uhvaćeni radarom. U tri dana, od petka do nedjelje, srušena su tri objekta.

Američka vojska i Bidenova administracija priznale su da mnogo toga o najnovijim objektima bez ljudske posade ostaje nepoznato, uključujući i to kako se zadržavaju u zraku, tko ih je proizveo i jesu li možda prikupljali obavještajne podatke.

Američki ministar obrane Lloyd Austin pokušao je u ponedjeljak umiriti Amerikance u vezi s neidentificiranim objektima i mogućim rizicima.

– Želim uvjeriti Amerikance da ti objekti nisu vojna prijetnja nikomu na terenu, rekao je Austin obraćajući se novinarima dok je slijetao u Bruxelles na okupljanje NATO-a.

– Oni su, međutim, rizik za civilno zrakoplovstvo i potencijalna obavještajna prijetnja, dodao je.

Američka vojska izjavila je da je ciljanje najnovijih objekata bilo teže nego rušenje kineskog špijunskog balona, s obzirom na to da su bili manji te je nedostajao tradicionalni radarski potpis na objektima.

Kao primjer poteškoća, najnovije obaranje neidentificiranog objekta koji je u nedjelju srušio borbeni zrakoplov F-16 uključilo je dvije rakete – nakon što jedna od njih nije uspjela srušiti metu, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Austin je rekao da američka vojska još nije pronašla ostatke triju posljednjih srušenih objekata, od kojih je jedan pao blizu obale Aljaske. Još jedan objekt srušen je iznad Yukona u Kanadi.

Američki dužnosnici odbili su povezati incidente.

Ali kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u ponedjeljak da su četiri zračna objekta srušena proteklih dana ipak povezana, ne navodeći detalje.

– Očito postoji neka vrsta uzorka, činjenica da smo to viđali proteklog tjedna svakako je razlog za zanimanje i veliku pozornost, izjavio je Trudeau na konferenciji za novinare u Whitehorseu, glavnom gradu Yukona.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije