9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Američki general: Vjerojatno više od 100.000 ruskih vojnika poginulo i ranjeno

Ukrajina Rusija konflikt – foto EPA

Američki visokopozicionirani general Mark Milley ocijenio je da je ruska vojska imala više od 100.000 poginulih i ranjenih vojnika u Ukrajini. Dodao je kako su i ukrajinske oružane snage pretrpjele vjerojatno jednake gubitke u tom ratu. Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru ove godine stradalo je i 40.000 ukrajinskih civila.

Ukrajina sumnjičava prema objavi o povlačenju iz Hersona

Ukrajinske vlasti sa sumnjom su primile objavu ruskog agresora da se povlači iz Hersona. Iako su s tamošnjih gradskih ustanova proteklih već neko vrijeme povučene ruske zastave, u selima desecima kilometara udaljenim od grada i područja koje se napušta navodno se još uvijek vode žestoke borbe. Ukrajinska strana očekuje minirana područja i niz mogućih ratnih zamki. Ukrajinski vojni analitičar Oleg Ždanov upozorava da na rijetkim preostalih mostovima do istočne obale Dnjepra nema gužve koju bi stvarala ruska vojska u povlačenju i koju bi uostalom, mogli gađati ukrajinski dalekometni raketni sustavi.

Sam datum objave povlačenja – dan nakon što su u SAD-u održani međuizbori za Kongres – slučajnošću ne smatraju ni državna propaganda ruske televizije, kao ni predsjednik Sjedinjenih Država.

– Kao prvo, zanimljivo mi je da su čekali da prođu izbori kako bi objavili takvu odluku, a znali smo već dulje što pripremaju. To je dokaz da Rusija i njena vojska imaju ozbiljnih problema. Kao drugo, sada će svi imati vremena prilagoditi svoja stajališta tijekom zimskog perioda. Ostaje za vidjeti hoće li Ukrajina ocijeniti da je spremna tražiti kompromis s Rusijom ili nije, rekao je Joe Biden.

Prema zasad nepotpunim rezultatima međuizbora očekuje se da će Bidenovi Demokrati izgubiti većinu u Zastupničkom domu Kongresa. Predsjednik SAD-a najavio je da će pozvati lidere obiju stranaka na razgovore u Bijelu kuću kako bi osigurao kontinuitet svoje politike slanja vojne pomoći Ukrajini.

Prije tog sastanka Biden putuje na Bali gdje će se idućeg tjedna održati sastanak skupine zemalja G20. Domaćin Indonezija oduprla se pritisku zapadnih članica da zabrani dolazak Vladimiru Putinu. No čelnik Ruske Federacije prije nekoliko sati je objavio da se na Baliju neće pojaviti.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije