20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Analize pokazale – u piću pronađeno sredstvo za pranje ili odmašćivanje

Voda

Centar za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ provedenim vještačenjem je utvrdio da je u bočici bezalkoholnog pića, koju je prošle sedmice u kafiću u Rijeci popio 19-godišnjak, otkriveno sredstvo za pranje ili odmašćivanje, izvijestio je MUP RH.

”Rezultati vještačenja tekućine iz čaše koju je konzumirala oštećena osoba podudara se u fizikalno-kemijskim svojstvima s tekućinom iz bočice bezalkoholnog pića s okusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da se radi o jako lužnatim vodenim otopinama (pH=13,6)”, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

U saopštenju ističu da se temeljem utvrđenog kemijskog sastava može zaključiti da se radi o nekom sredstvu za pranje ili odmašćivanje.

Nadalje, u 20 nespornih staklenih bočica istog pića zaprimljenih u originalnom pakiranju, utvrđeno je da sadrže prozirne tekućine čiji je pH 3,5 što odgovara pH vrijednostima ovakvih napitaka.

MUP nadodaje da vezano uz prvi prijavljeni događaj na zagrebačkom području od 7. novembra, također utvrđeno kako tekućina iz bočice ima pH 2,59 koji je također uobičajen za ovu vrstu pića te u tekućini nisu detektirani spojevi koji bi bili neuobičajeni.

Državni inspektorat izvijestio je u četvrtak da je sanitarna inspekcija zaprimila od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka pića Coca Cola uzetih iz samoposlužnog aparata i iz maloprodajne trgovine u Zagrebu te se oni smatraju zdravstveno ispravnima.

Sva tri uzorka dostavljena na analizu, analizirana su na pH-vrijednost, metale i metaloide, aditive i perklorate.

“Utvrđena pH-vrijednost nema sposobnost izazivanja učinka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u probavnom traktu, a ostali ispitani parametri sukladni su propisanim vrijednostima te se na temelju istih uzorak smatra zdravstveno ispravnim”, priopćeno je u četvrtak.

Riječ je o pićima, odnosno uzorcima: Coca Cola, original taste, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, 11/10/23 s rokom trajanja 11.04.2024.; Coca Cola, original taste, pakirano u PET ambalažu, 2 litre – 31.03.24; Coca Cola, zero, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 2 litre – 29.03.24.

U srijedu je utvrđeno da ni uzorak mineralne vode Romerquelle Emotion iz ugostiteljskog objekta u Rijeci nema razinu kiselosti niti koncentraciju metala iznad dopuštenog te ne bi trebala izazvati boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu, prenosi Hina.

Izvor:Hina

Najčitanije