16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Andrija Petković (Bokeški Forum): Crna Gora je naša država, Boka nam je dom

Andrija Petković -Bokeški forum

Pred skoro svake izbore, ili bar njihovu najavu, svjedoci smo istih “ćakula” usmjerenih iz istih ili sličnih političkih centara moći.  Neutemeljenih i prije svega lažnih optužbi da je borba Bokeškog Foruma za decentralizaciju, usmjerena protiv Crne Gore. Da je to što je naša zvijezda vodilja antidržavni projekat, saopštio je danas dr Andrija Petković predsjednik Bokeškog Foruma.

Kulturna i ekonomska sloboda, u stvari je nešto sasvim drugo i poznaju je sve evropske države. Sve te savremene evropske demokratije kojima deklarativno teže samozvani borci za pravdu, poručio je on.

“To što želimo da novac zarađen u Boki, ostaje i ulaže se u Boki ne može da bude antidržavni projekat. Jer valjda je i Boka dio države u koji treba ulagati. Pa bi taj novac zarađen ovdje valjda bilo logično usmjeriti ka rješavanju problema infrastrukture na recimo Jadranskoj magistrali. Umjesto da finansiramo famozni autoput od “nigdje ka ničemu”.

Pa je isto tako valjda potrebno taj novac u najvećoj mogućoj mjeri koristiti za unaprjeđenje zdravstvenih, obrazovnih i drugih institucija na teritoriji Boke. Umjesto finansiranja megalomanskih projekata zarad sticanja jeftinih političkih poena.

Ilustracija

Nije antidržavni projekat ni želja da se vijekovima sticana kulturna baština Boke čuva u Boki. Niti ta baština Hrvata, Srba, Crnogoraca i svih onih koji su je generacijama stvarali, ikoga ugrožava. Niti je ikad ugrožavala, već samo donosila novi kvalitet. Pa je valjda logično da o njoj brinu oni koji su je i stvorili. Umjesto samoproklamovanih kulturnih poslenika i posrednika, koji su majstori da je obesmisle i obezvrijede u cilju nekog prosperiteta čiju smislenost ne vidi niko pa ni oni sami.

A antidržavni elementi su oni koji su evo decenijama pozatvarali sve iole vrijedno u Crnoj Gori. Antidržavni elementi su i oni koji su brukali i brukaju Crnu Goru gdje god i kako stignu. Antidržavni elementi su i oni koji su opustošili i crnogorsku obalu i sjever Crne Gore. Oni koji su zdušno podizali ruke za raznorazne zakone na štetu Boke i Bokelja. I koji ne prezaju od toga da zarad sitnih ciljeva, blefirajući i glumeći političku i ekonomsku elitu, upiru prstom u druge. Optužujući ih za ono što su u stvari sami.

Takvih, u Bokeškom Forumu nije ni bilo niti će biti. Crna Gora je naša država, a Boka je naš dom! I od toga odstupanja nema. Svoji na svome, odgovorni isključivo sopstvenoj savjesti, nastavljamo borbu do konačnog cilja. A to je isključivo namjera da sami odlučujemo i branimo one vrijednosti koje Bokelji i Boka baštine vijekovima.

A razloge sopstvenih histerija i liječenja kompleksa neka zlonamjerni, koji se nisu slučajno prepoznali, traže na drugom mjestu” – kaže se u saopštenju dr Andrije Petkovića predsjednik Bokeškog Foruma.

Najčitanije