8 C
Kotor

Slušaj online radio

ANIMA – 13. jul dobar dan za preispitivanje

Povodom 13. jula Dana državnosti i Dana ustanka aktivistkinje Anime organizuju:

u 14 sati posjetu spomeniku ustanicima na Grahovu sa ciljem da afirmišemo očuvanje antifašističkih vrijednosti;

u 20 sati performans „13.jul – Dobar dan za preispitivanje“ na Trgu od oružja u Kotoru.

Antrifašizam, sloboda i pravda koje simbolizira ovaj dan, u sadašnjem društveno – političkom trenutku zahtijeva preispitivanje. Vrijeme je haosa, protektorata, urušnih institucija koje uporno ostaju u vanrednom stanju sa fokusom na dnevno političako dešavanje, bez ozbiljnh strategija i vizije razvoja društva. Promjene koje su se desile nisu mnogo promijenile. Višedecenijsko zarobljništvo od strane korumpiranog režima i kriminalaca  rezultira moralno urušenim i osiromašenim društvom, nacionalističke ideologije doprinose ovom procesu. Najnoviji  izbori su slika dubokog neprihvatanja i otpora  svemu i svima koji su djelovali u prethodnom vremenu. Izabrana je apsolutna neizvjesnost jer ništa (niko) poznato nije nudilo mir, sigurnost i razvoj.

 Ovog 13. jula suočeni smo sa neizvjesnošću, najdubljim ljudskim strahu pred budućnošću. Zbog toga nas prošlost i značaj ovog datuma  obavezuje na preispitivanje.  Valja  krenuti u preispitivanje svih djela i nedjela: svih privatizacija, svih reformi, svih privilegija, svih izbora na pozicije, svih zločina tokom rata i nakon rata, svih reformi koje nisu dovele do rezultata, svih odgovornih inspiratora, naredbodavaca i izvršioca u svim poljima društvenog djelovanja: sudstvo, zdravstvo, obrazovanje  itd.itd.  Zaustaviti endemsku neodgovornost svake osobe koja se dočepala vlasti „sprovođenjem“ zakona, standarda i procedura i preispitati navedeno.

Svaki građanin/ka treba preispitati kakav društveni ambijent želi za sebe i druge. Treba  da neprikosnoveno brani te vrijednosti u kojima sigurno mjesta ima za slobodu, pravdu i antifašizam koje simbolizuje ovaj datum. Treba nam prkosa i ponosa!

Tim ANIME

Najčitanije