7 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečano otvoreni 40. “Dani muzike”: Puno gledalište Kanli kule povodom koncerta Stefana Milenkovića i Camerate

Dani muzike

Jubilarno, 40. izdanje Međunarodnog festivala klasične muzike Dani muzike, svečano je otvoreno sinoć virtuoznim koncertom svjetski poznatog violiniste Stefana Milenkovića i kamernog orkestra iz Novog Sada Camerata.

Muzičari su stvorili sinergiju na sceni, svojim talentom okupili su mnogobrojnu pubiku na Kanli kuli i prezentovali svu ljepotu klasike.

“Ovogodišnji slogan Dana muzike – “Ljepota klasike” – upravo odražava suštinu onoga što ovdje slavimo. Klasična muzika je vječna i duboko dira dušu. Ona nas povezuje s prošlim vremenima i daje nam osjećaj pripadnosti svakoj epohi istorije umjetnosti. Klasika je pokazala svoje vanvremensko obilježje, a sasvim sigurno će to pokazati i “Dani muzike” kroz nove jubileje u svom Herceg Novom,“ poručio je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić na svečanom otvaranju festivala.

Katić je posebnu zahvalnost uputio profesorici Mileni Lučić koja je na čelu Savjeta festivala i umjetničkom direktoru Borisu Kraljeviću koji su, kako ističe, „pokazali koliko je važno njegovati prave vrijednosti, umjetnost i motivisati mlade da razvijaju svoj umjetnički dar.“

Od početka održavanja festivala „Dani muzike“ u Herceg Novom 1983. godine mijenjale su se države, uređenja, okolnosti. Uprkos pauzi od čitavih 14 godina, od obnove festivala 2004. godine „Dani muzike“ odolijevaju izazovima i potvrđuju snagu grada i festivalskih vrijednosti.

Dani muzike

„Herceg Novi je svih ovih godina bio dobar domaćin stvaraocima koji su se na zatvorenim, ali i nadaleko poznatim otvorenim gradskim scenama susretali sa najdivnijom publikom. Umjetnici sa šest svjetskih kontinenata su rado prihvatali poziv za novski festival i tako potvrđivali da su autori i organizatori festivala na dobrom putu. Naš festival pripada manifestacijama sa vrhunskim dometima u klasičnoj muzici, takođe izvođački podupire mlade, a sa uvažavanjem prestavlja istaknute umjetnike. Autorski tim je uvijek spreman na iskorake i nova pregnuća, na savladavanje svih prepreka, pa i onih neočekivanih, kakva je bila pandemijska godina kada su koncerti realizovani u online formatu,“ ispričao je u svom govoru umjetnički direktor festivala, Boris Kraljević.

Kraljević dodaje da je kvalitet festivala i u istrajnosti podrške koju dobija godinama unazad pogotovo u godini jubileja.

Jubilarno izdanje festivala uz uobičajeno stilski i žanrovski repertoar obilježava 150 godina od rođenja velikog ruskog kompozitora Sergeja Rahmanjinova, kao i 100 godina od rođenja Marije Kalas. Takođe, izborom učesnika predstavlja svojevrstan omaž jugoslovenskim danima muzike, festivalu koji je bio najprestižnija domaća svetkovina klasične muzike. Stoga je prikladno za otvaranje festivala odabran nastup virtuoza svjetskog ugleda, violiniste Stefana Milenkovića u pratnji kamernog orkestra iz Novog Sada Camerata.
Milenković je oduševio mnogobrojnu publiku na Kanli kuli i zaslužio gromoglasni aplauz i stojeće ovacije koje su trajale minutima. Oduševljenje načinom na koji je proteklo otvaranje festivala nije skrivao ni sam violinista.

“Bilo je divno zaista. Prije svega je tu fantastična publika koja voli i poznaje muziku, cijeni ono što mi radimo. Kanli kula je magična, cijeli ambijent i prirodna kulisa koja je iza nas je bila idealna za koncert. Sa moje strane ovo nije još jedan običan koncert jer upravo u Herceg Novom je organizovano prvo takmičenje na kojem sam pobijedio i osvojio 100 poena kada sam imao svega pet godina,” kazao je Milenković nakon nastupa.

Festival traje do 20. jula, do kada će na više lokacija u Herceg Novom biti održano devet koncerata umjetničke muzike sa kvalitetnim repertoarom.

Najčitanije