13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

ANIMA perfomansom obilježava Dan borbe protiv fašizma

ANIMA Kotor- foto arhiv Boka News

Anima-Centar za žensko i mirovno obrazovanje će povodom 9. novembra, Dana borbe protiv fašizma, sutra u 12 sati u Kotoru na Trgu od oružja organizovati performans „Moj izbor-antifašizam feminizam“ .

„9. novembar – Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se u čast sjećanja na Kristalnu noć 1938. kada se širom Njemačke desio progon jevrejskih građana i građanki“, saopštavaju iz Anime.

„Više od 90 Јеvrеја је ubijeno а око 30.000 је deportovano u koncentracione logore. Tako je počelo u Njemačkoj proganjanje i istrbljenje ne samo Jevreja nego i tzv. „neprijatelja njemačke države“ homoseksualaca, kriminalaca i „asocijalnih“ ljudi, članova raznih religijskih zajednica, ljudi s mentalnim tegobama, političkih ‘prestupnika’ poput komunista i socijalista, španjolskih republikanskih izbjeglica te manjina poput Roma i Sinta te ostalih.

Upozoravamo da je došlo do ugrožavanja sekularizma i antifašističkih vrijednosti u Crnoj Gori. Upozoravamo da ne smije biti relativizacije zločina iz prošlosti, ni izjednačavanja fašista i antifašista. Upozoravamo da je nužno sprovesti proces suočavanja sa prošlošću i tranzicionu pravdu kako bi se društvo oslobodilo posledica prošlosti koja se ponavlja i izaziva nove sukobe i podjele.

Upozoravamo da se moraju angažovati sve građanske snage na suprostavljanju proganjanja različitih po vjeri, naciji, rasi, statusu da se ne bi ponovila stradanja započeta Kristalom noći. Obilježavamo ovaj datum jer nas na to obavezuju antifašističke vrijednosti koje afirmišemo“, stoji u saopštenju NVO Anima.

Najčitanije