12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Glazbeno prosvjetno društvo Tivat slavi 112 godina

Glazbeno prosvjetno društvo, najstarija kulturna institucija u Tivtu i neizostavni učesnik svih kulturnih i društvenih dešavanja u gradu, danas slavi 112. rođendan!

Pogledajte kratki film o bogatom istorijatu društva, koji nam prenosi predsjednik GPD Tivat Boris Lanceroti.

GDP Tivat  formirano je 1909. godine nastojanjem i zalaganjem nekolicine entuzijasta. lija Sindik, Šime Staničić i Filip Vuksanović bili su Tivćani kadri da tu svoju želju zapišu, da formulišu svoju namjeru da osnuju orkestar, i skupili hrabrosti da tu svoju ideju predstave tadašnjem gradonačelniku, kapetanu u penziji Marku Krstoviću, čovjeku koji je funkciju gradonačelnika obavljao na volonterskoj osnovi. Uspjeli su da sazovu Gradsko vijeće, i to Vijeće je donijelo Odluku o osnivanju Glazbeno prosvjetnog društva.

GPD Tivat

Tadašnji predsjednik Opštine Tivat kapetan Marko Krstović, prepoznajući značaj formiranja Gradske muzike za kulturu i jačanje muzičke prosvećenosti žitelja ovog kraja, prihvatio je zahtjev svojih sugradjana i u Češkoj kupio prve i veoma skupe instrumente za gradski limeni orkestar, iako je zbog toga Opšina Tivat tada, prvi i jedini put u svojoj istoriji i bankrotirala.

“Po riječima svjedoka tog vremena, gradonačelnik je malo zakukao, i rekao: „Jadna djeco, znate li što činite?!“ Mislim da je to blizu istine, jer je te godine kompletan budžet opštine Tivat upućen za nabavku instrumenata, nije preostalo nikakvih sredstava za druge aktivnosti. Činilo se tada da je htijenje veće od mogućnosti, ali je gradska glazba ipak tada zasvirala u Tivtu, a evo svira i dan-danas”- prisjeća se njegov aktuelni predsjednik i glavni spiritus movens, Boris Lanceroti…

GPD Tivat

“Zbog aktualne epidemiološke situacije GPD “Tivat” ove godine neće obilježiti obljetnicu, kako se radilo svih ovih godina, tradicionalnim promenadnim nastupom ulicama grada. Članovi GPD-a se nadaju i vjeruju da će se u što skorije  vrijeme vratiti svojim notama i nastupima kako bi  zajedno s vama uživali u nekom novom koncertu” – kazao nam je predsjednik Lanceroti.

Najčitanije