16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

ANIMA: Podsjećamo na jedan od najvažnijih evropskih datuma

ANIMA Kotor

Podsjećamo na jedan od najvažnijih evropskih datuma: 9. maj Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. 9. maja 1945 Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju čime je čovječanstvo oslobađeno najmračnije ideologije koja je odnijela preko 50 miliona života. 9. maja 1950 Šumanovom deklaracijom postavljeni su temelji zajednici koja je trebalo da obezbijedi pozitivan i održiv mir i blagostanje na tlu Evrope.

Podsjećamo  da borba protiv fašizma  nažalost nije  završila 1945. godine  već se njegovo prilgođeno  lice savremenosti pojavljuje sve češće u realnom životu.

Podsjećamo da rat u Ukrajni i ostalim ratnim žarištima još traje. Međunarodna politika ne zaustavlja militarizaciju svijeta ali zaustavlja izbjegle iz ratom pogođenih područja da nađu spas na drugom mjestu.

Podsjećamo da je visok stepen uznemirenja i zabrinutosti u regiji podstaknut  nespremnošću političkih elita da utvrde odgovornost za rat i ratne zločine devedesetih. Širi se narativ tih politika koje nas uvode u nove  sukobe, unutar država i preko  granica.  Revizionizam prošlosti je vidljiv kroz različite primjere a jedan od njih je mijenjanje  imena ulica u našim gradovima da se umjesto njih na tim mjestima nađu oni koji su bili na drugoj  strani. Antifašistički narativ se okupira i obesmišljava kako bi politički uzurpatori  relizovali svoje ideje.

Podsjećamo da je antifašizam vrijednost koja  traži mir i poštovanje različitih društava koji žele da žive a ne  isključivanje i crtanje lica neprijatelja u komšijama i drugačijima.

Podsjećamo da se ne naziru politike koje se temelje na odgovornosti za rat i zločine, kriminal i korupciju, kleronacionalizam i dehumanizaciju odnosa i života u Crnoj Gori.

Podsjećamo  da se moramo suprostaviti  na svakom mjestu proizvodnji straha i mržnje prema onima koji su drugačiji ili drugačije misle.

Antifašizam je donio Evropi i ovim prostorima mir. Antifašizam mora biti temeljna vrijednost  Crne Gore. Antifašizam je naš izbor.

Tim ANIME

Najčitanije